Semlor
kjaellgren
kjaellgren

Semlor

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • Fördeg
  • 2 dl mjölk
  • 25 gram jäst
  • 4 dl vetemjöl (260 gram)
  • Vetedeg
  • 3 dl vetemjöl (180 gram)
  • 1 ägg
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk hel kardemumma, mortlad
  • 100 gram rumstempererat smör
  • 1 dl strösocker
  • Fyllning
  •  
  • Mängden fyllning beror på hur många semlor man gör åt gången men till hela satsen behövs
  • 500 gram mandelmassa
  • Inkråm från bullarna
  • 1-2 msk vaniljsocker
  • 1-1,5 dl mjölk
  • Garnering till alla bullarna
  • 1 liter Vispgrädde
  • 1 msk vaniljsocker
  • Florsocker

Beskrivning

    1. Värm mjölken fingervarm. Smula jästen i degbunken.
    Slå över mjölken och kör i köksmaskinen tills jästen lösts upp.
    Tillsätt mjölet och kör köksmaskinen tills degen gått ihop till en deg. Jäs i 15-20 minuter.

    2. Blanda i alla ingredienser till vetedegen i den förlästa degen och kör i köksmaskinen ca 7 minuter tills degen blivit glansig.
    Rulla ut till ca 14 runda bullar á 60-70 gram/styck.
    Jäs i 1,5-2 tim. Pensla med uppvispat ägg och grädda i 210 grader ca 8-10 minuter.

    3. När bullarna är kalla gör fyllningen.
    Riv mandelmassan i en bunke och finfördela inkråmet i bunken. Rör samman och tillsätt mjölk och vaniljsocker efter Smak till en smidig röra.
    Fyll bullarna och spritsa vispad grädde smaksatt med lite vaniljsocker.
    Lägg på locken och sikta över florsocker.

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.