Saftiga kanel- och kardemummaknyten med smör och mandelmassa
Betygsätt receptet!
Ditt betyg
Snittbetyg 00 röster
Ingredienser
Kanel- och kardemummaknutar (ca 25 st stora bullar)
50 gram
jäst (för söta degar)
150 gram
smör
5 dl
mjölk
1 1/2 dl
strösocker
2 tsk
malen kardemumma
1/2 tsk
salt
1
ägg
12-14 dl
vetemjöl
200 gram
rumsvarmt smör
1 1/2 dl
strösocker
1 tsk
vaniljsocker
2 tsk
malen kardemumma
2 msk
malen kanel
75 gram
riven mandelmassa
Pärlsocker
Uppvispat ägg
Beskrivning
Gör såhär;
Smula jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken. Låt detta blir fingervarmt, max 37 grader.
Häll vätskan lite i taget över jästen och rör om så att den löser sig. Tillsätt socker, salt, kardemumma och ägg innan du tillsätter mjölet. Börja med att arbeta in ett par deciliter. Tillsätt därefter resterande mjöl i omgångar tills du har en smidig deg. Spara någon deciliter till utbakning. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 minuter,
Sätt ugnen på 200 grader, jag använder varmluft.
Se till att smöret till fyllningen är rumsvarmt och blanda detta med strösocker, vaniljsocker, kanel och kardemumma. Ta upp bulldegen på mjölat bakbord och dela den i två delar. Baka ut bullarna enligt eget önskemål. Jag gjorde knutar och gjorde på följande sätt. Kavla ut en degbit till en rektangular platta, Fördela hälften av fyllningen därpå och bred ut så att hela plattan täcks. Riv över hälften av mandelmassan. Vik degen dubbel. Skär remsor (ca 1,5-2 cm breda) och tvinna detta till en knut. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Upprepa detsamma med nästa degbit.
Låt bullarna jäsa i ca 2o minuter. Pensla de färdigjästa bullarna med ägg och toppa med pärlsocker innan du gräddar dem. Låt de gräddas i mitten av ugnen i ca 8-10 minuter beroende på hur stora du gjort dem.
Blev saftiga bullar med mycket god fyllning. Har ni ingen våg så rekommenderar jag verkligen att ni köper det, så mycket enklare att baka med våg och det är många gånger lätt att ta för lite eller för mycket mjöl när man använder decilitermått
Redan i de äldsta skandinaviska bibelöversättningarna möter vi ordet semla, som i Gustav Vasas bibel från år 1541, där man kan läsa om tackoffer bestående av "bakade semlokakor blandade med olio"
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.