Saftiga kanel- och kardemummaknyten med smör och mandelmassa
Jacob Rosengren
Jacob Rosengren

Saftiga kanel- och kardemummaknyten med smör och mandelmassa

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • Kanel- och kardemummaknutar (ca 25 st stora bullar)
  • 50 gram jäst (för söta degar)
  • 150 gram smör
  • 5 dl mjölk
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 2 tsk malen kardemumma
  • 1/2 tsk salt
  • 1 ägg
  • 12-14 dl vetemjöl
  • 200 gram rumsvarmt smör
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk malen kardemumma
  • 2 msk malen kanel
  • 75 gram riven mandelmassa
  • Pärlsocker
  • Uppvispat ägg

Beskrivning

    Gör såhär;

    Smula jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken. Låt detta blir fingervarmt, max 37 grader.
    Häll vätskan lite i taget över jästen och rör om så att den löser sig. Tillsätt socker, salt, kardemumma och ägg innan du tillsätter mjölet. Börja med att arbeta in ett par deciliter. Tillsätt därefter resterande mjöl i omgångar tills du har en smidig deg. Spara någon deciliter till utbakning. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 minuter,

    Sätt ugnen på 200 grader, jag använder varmluft.
    Se till att smöret till fyllningen är rumsvarmt och blanda detta med strösocker, vaniljsocker, kanel och kardemumma. Ta upp bulldegen på mjölat bakbord och dela den i två delar. Baka ut bullarna enligt eget önskemål. Jag gjorde knutar och gjorde på följande sätt. Kavla ut en degbit till en rektangular platta, Fördela hälften av fyllningen därpå och bred ut så att hela plattan täcks. Riv över hälften av mandelmassan. Vik degen dubbel. Skär remsor (ca 1,5-2 cm breda) och tvinna detta till en knut. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Upprepa detsamma med nästa degbit.

    Låt bullarna jäsa i ca 2o minuter. Pensla de färdigjästa bullarna med ägg och toppa med pärlsocker innan du gräddar dem. Låt de gräddas i mitten av ugnen i ca 8-10 minuter beroende på hur stora du gjort dem.

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.