Så lyckas du med marängsmörkräm
catrineyngbro
catrineyngbro

Så lyckas du med marängsmörkräm

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • Grundrecept marängsmörkräm
  • (27) Röster
  • Förberedelsetid: 00:30:00
  •  
  • Tillagningstid
  •  
  • Ingredienser
  • 170 g äggvita (ca 4-5 st eller 1,5 dl)
  • 250 g socker (2,75 dl)
  • 450 g rumstempererat smör
  • 2 tsk vaniljpasta eller vaniljpulver eller 1 msk vaniljsocker
  •  
  • Instruktioner
  • 1. Värm äggvitorna och sockret i en skål över ett vattenbad tills de når 65-70 grader, eller tills alla sockerkristaller har smält när du känner mellan fingrarna.
  • 2. Häll över i en vispskål och vispa tills marängen har svalnat till rumstemperatur, det tar minst 10 minuter.
  • 3. Tillsätt det rumsvarma smöret lite i taget på medelhög visphastighet och vispa sedan på högsta hastighet i 2-3 minuter tills du har en blank och fin smörkräm.
  • 4. Tillsätt vaniljen och valfri smaksättning.

Beskrivning

    Marängsmörkräm är en av de mest användbara och lätthanterliga smörkrämerna och den är utmärkt att spritsa och för tårtor som behöver stadga. Efter en natt i kylen kan en tårta med marängsmörkräm hanteras ganska ovarsamt och ändå hålla formen. Var bara noga med att låta tårtan stå framme i rumstemperatur ett par timmar innan den ska ätas, för det är inte gott med kall marängsmörkräm. Man kan ha marängsmörkräm både som fyllning och frosting på tårtor eller cupcakes, ju mer smörkräm du har i tårtan, desto längre behöver den stå framme innan du serverar den.

    Marängsmörkräm kan också smaksättas på alla möjliga vis. Med choklad – mörk, ljus eller vit. Med bär, med essens, med citrus, ja på alla möjliga sätt. Det man måste tänka på när man tillsätter smak är att den ska vara samma temperatur som smörkrämen och att vätskor ska tillsättas lite lite i taget under vispning. Du kan även färga marängsmörkrämen med pastafärg eller karamellfärg.

    Det GÅR att göra marängsmörkräm utan en köksmaskin, men jag rekommenderar det inte. Totalt kommer du att behöva vispa i runt 20-20 minuter, plus ha händer över för att tillsätta smör och smak.

    Så varför säger folk att det är svårt att göra? Jo, den kan skära sig och den kan bli som en rinnig sås. Men vet ni, det går nästan ALLTID att rädda.

    Om smörkrämen skär sig kan man ta ca 1 dl av den, mikra i 10-15 sekunder tills den blir flytande men slät, så tillsätter man den till den skurna smörkrämen under vispning, då brukar det reda upp sig. Denna process kan komma att behöva upprepas.

    En flytande smörkräm brukar kunna reda upp sig om man bara låter den vispa i några minuter till. Om inte det hjälper kan man ställa in den i kylen i nån kvart och sen vispa igen.

    Du kan frysa marängsmörkräm som blir över. Låt den sen bara tina till rumstemperatur och vispa igen så är den som ny!

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.