Så gör du din egen halloumi (fjälloumi)  som Mandelmanns
ingelamlandberg
ingelamlandberg

Så gör du din egen halloumi (fjälloumi) som Mandelmanns

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 10 liter mjölk
  • 1 dl filmjölk (så färsk som möjligt),
  • 1 dl yoghurt (så färsk som möjligt),
  • 3 ml löpe (Om du använder koncentrerad löpe, direkt från ostlabb eller återförsäljare för osttillverkning så räcker det med 3 ml löpe. Men om du köper utspädd löpe, t ex från apoteket, fråga om du är osäker, så kan det behövas upp till en matsked, ca 15 ml, enligt TV4:s receptsajt koket.se).
  • havssalt

Beskrivning

    Så här gör du

    1. Värm mjölken till 36 grader i en stor gryta.

    2. Ta av från värmen, tillsätt filmjölken och yoghurten och låt stå i 30 minuter.

    3. Rör i löpen och låt blandningen stå med lock på i ytterligare 60 minuter. Nu har mjölken stelnat.

    4. Bryt massan med en kniv eller ballongvisp så att den delar sig i centimeterstora kuber. Värm till 42 grader under omrörning och ta av grytan från värmen. Rör om då och då

    under 30 minuter.

    5. Fånga upp ostmassan med en trådsil och lägg den i ett durkslag. Obs! Låt vasslen vara kvar i grytan. Lägg en tyngd på massan och låt stå i 1–2 timmar, men vänd massan efter halva tiden.

    6. Värm vasslen i grytan till 85 grader.

    7. Skär osten i stora bitar och lägg ner dem i den varma vasslen.

    8. Låt grytan stå på värmen så att den håller runt 85 grader i 30 minuter, eller tills ostarna flyter upp.

    9. Ta upp dem och gnid in dem med salt. (Spara gärna vasslen och gör ricotta, se nästa sida.)

    10. Lägg ostarna på en sval plats och låt dem rinna av i 24 timmar. Förvara dem sedan i kylen (du kan också frysa dem).

    11. Stek ostarna i olja i en het stekpanna någon minut på varje sida. Den proteinrika fjälloumin är en bra ersättare till tallrikens kött.

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.