Rabarber och jordgubbspaj med tosca, 6-8 portioner
Betygsätt receptet!
Ditt betyg
Snittbetyg 00 röster
Ingredienser
Pajdeg
125 g
smör
3 dl
vetemjöl
2 msk
strösocker
1,5 msk
vatten
Fyllning
150 g
rabarber
150 g
jordgubbar
2 msk
strösocker
1 msk
maizenastärkelse
Tosca
100 g
smör
1 dl
socker
2 msk
ljus sirap
2 msk
vetemjöl
2 msk
mjölk
100 g
mandelspån
Beskrivning
Gör så här:
1. Mixa smör, mjöl och socker i en matberedare eller för hand till en grynig massa. Tillsätt vatten och mixa till en smidig deg. Låt vila 30 minuter i kylen. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Tryck ut degen i en pajform på cirka 26 cm i diameter. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i 10 minuter. Sänk till 175 grader
3. Skölj och skiva rabarbern i centimetertjocka skivor. Skölj, snoppa och dela jordgubbarna i mindre bitar. Blanda rabarber och jordgubbar med socker och maizena.
4. Blanda smör, socker, sirap, vetemjöl och mjölk i en kastrull. Smält samman och låt sjuda ett par minuter. Tillsätt mandelspånen.
5. Fyll pajskalet med rabarbern och jordgubbarna och toppa med tosca. Grädda mitt i ugnen cirka 30 minuter tills toscan fått fin färg.
6. Servera pajen ljummen med lite vaniljglass eller vaniljsås.
I helgen bakade vi något av det godaste och somrigaste som finns, rabarberochjordgubbspaj. Selma och Jimmy plockade rabarber, jag gjorde fyllningen med Colin i bärsele och sedan fixade Jimmy och Selma själva degen också
Värm en stekpanna och stek rabarberbitarna i smör tillsammans med agavesirap och vanilextrakt. Jag har länge tänkt skicka efter detta mjöl, för jag har aldrig sett det i en butik, men så kom jag att prata med en kompis om det, och det visade sig att hon hade mjölet hemma
Tärna smöret och nyp i hop det med övriga ingredienser till smuldegen så det blir en smulig deg. Servera med lite vaniljsås, glass , lättvispad grädde eller bara som den är
Vänd dem försiktigt med florsockret och potatismjölet. Känn med en sticka så kaka är färdig. Skeda över rabarbernaoch jordgubbarna jämt över hela kakan
Smaka av med salt, peppar och ev lite mer honung. Har som sagt blivit en del rabarber i år och då jag lessnat lite på både paj och saft så ville jag testa något nytt och sprang då på detta recept och bestämde mig för att testa
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.