Jordgubbar och mandelmassa gör kakan saftig och god. Den är glutenfri och går snabbt att röra ihop. Servera gärna lite grädde till.
Notera: Tid för kakan att stå i kylen över natten tillkommer.
– 125 g smör
– 150 g mandelmassa
– 2 ägg
– 1 dl strösocker
– 150 g mandelmjöl
– 1½ tsk bakpulver
– 200 g färska jordgubbar
– 1 dl mandelspån
Tillbehör
– vispgrädde
– färska jordgubbar
Beskrivning
1. Sätt ugnen på 175° varmluft.
2. Smörj och bröa en bakform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, eller knyckla ihop ett bakplåtspapper och lägg i en rund ugnsform med samma mått.
3. Smält smöret i en kastrull. Dra av från värmen. Riv mandelmassan grovt. Rör i mandelmassan i smöret tillsammans med ägg, socker, mandelmjöl och bakpulver. Rör ihop smeten väl, vispa inte.
4. Häll smeten i formen, halvera och lägg i jordgubbarna och strö över mandelspån. Grädda i mitten av ugnen i 30–35 minuter. Håll koll! Om du har en effektiv ugn får kakan färg snabbt innan den är klar, täck då över den resten av tiden.
5. Låt kakan svalna helt i formen och ställ sedan in den i kylen över natten.
6. Låt gärna kakan bli rumstempererad före servering. Servera med vispad grädde och fler färska jordgubbar om du vill.
Kockens tips
Om du vill ta med kakan på en picknick och servera vispad grädde till, förvara grädden i en tättslutande burk som är väl inpackad med kylklampar. Skulle grädden ha blivit lös så skicka runt burken och låt alla skaka den några gånger vardera så blir det bra igen.
Det var min äldsta dotters barndomskamrat och bästa vän Hilda som gifte sig med sin sambo Martin, ochmed lilla dottern Elisabet som söt och lite motsträvig brudnäbb
Ont om tid är det också gott om så idag jobbar Bevemyrs pragmatiskt och slår fyra goda flugor i en smäll och bloggar ett helt gäng med juliga godisrecept på en gång
Lägg vaniljpulvret i en kastrull tillsammans med mjölken och koka upp. Riv mandelmassanoch blanda i omgångar ner vaniljkrämen i den till en slät mandelkräm
Dessa knapriga biscotties med både choklad ochmandel gick hem hos maken, dock inte barnen. Då jag smaksatt dom medbittermandel-essens så är de lite mer ett bakverk för vuxna
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.