Rödspättegratäng med räkor
kjaellgren
kjaellgren

Rödspättegratäng med räkor

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • Fisken
  • 600 gram rödspättafilér
  • 1 msk smör
  • 1 1/2 dl purjolök i ringar
  • 1 dl vitt vin
  • Salt och vitpeppar
  • Potatismoset
  • 1 kg mjölig potatis
  • 1 klick smör
  • 1/2 dl matlagningsgrädde
  • 1/2 dl kokvatten
  • 2 äggulor
  • Salt, peppar och muskotnöt
  • Gratängsås
  • 1 klick smör
  • 2 1/2 msk vetemjöl
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • Kokspadet från fisken
  • 1 dl vitt vin
  • Salt och vitpeppar
  • 3 msk finklippt dill
  • På toppen
  • 600 gram räkor
  • Dillkvistar
  • Lite ströbröd

Beskrivning

    Sätt ugnen på 225˚.

    Skala och koka potatisen.
    Lägg fisken i en smord ugnsform.
    Krydda med salt och peppar.
    Lägg på purjolöken och slå över vinet.
    Täck med folie och sätt in i mitten av ugnen i 10 minuter.
    Gör såsen: Smält smöret, rör ner vetemjölet och rör om och tillsätt därefter matlagningsgrädden, vinet och kokspadet från fisken. Låt såsen puttra några minuter. Ta av från plattan och rör ner dillen.
    Smaka av med salt och peppar.
    Potatismoset
    Ånga av den kokta potatisen, tillsätt smöret, matlagningsgrädden, kokvattnet, äggulorna och krydda
    med salt, peppar och muskotnöt.
    Lägg fisken och merparten av räkorna i mitten av ugnsformen. Klicka eller spritsa moset runtomkring.
    Slå såsen över fisken. Strö lite ströbröd över för färgens skull.
    Sätt ugnen på varmluft och gratinera på falsen över mitten i 10 minuter.
    Garnera med räkor och dillkvistar.

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.