Potatismos

Ett gott potatismos är omtyckt av både stora och små. Det är det perfekta tillbehöret att servera med både fisk och kött - ja till det mesta!

sötpotatismos mandelpotatismos vitlökspotatismos färskpotatismos tryffelpotatismos potatismospulver gratinerat potatismos hemmagjord potatismos grovt potatismos krämigt potatismos

Topprecept för potatismos just nu

Visa alla topprecept för potatismos

Gör perfekt potatismos


Pressa kokt mjölig potatis och blanda med smör och varm mjölk eller grädde. Krydda efter smak. Svårare än så behöver det egentligen inte vara att göra ett gott potatismos som passar lika bra till vardagsmiddagen som till finare tillställningar.

Det finns dock några saker att tänka på för att få till ett så gott mos som möjligt. Det allra viktigaste är att inte överarbeta. Mosar du potatisarna alltför kraftigt, i exempelvis en matberedare, släpper de ut mycket stärkelse och moset blir klistrigt. Använd istället en potatisstöt eller en purépress för att få ett riktigt fluffigt och gott potatismos.

Det är också viktigt att använda rätt sorts potatis. Undvik exempelvis färskpotatis och satsa istället på en mjölig sort för bästa resultat.

Vanligast är att krydda potatismos med en gnutta riven muskotnöt, men varför inte experimentera lite med smakerna? För en extra smakskjuts rekommenderas till exempel riven pepparrot, ost eller rostad vitlök. Ett annat tips är att göra potatismos av sötpotatis, för nya smaker.

Ska du göra duchessetoppar, spritsade toppar av potatismos som du gratinerar i ugnen, rekommenderas att tillsätta ägg i potatismoset - det gör att topparna håller bättre form.

Toppkommentarer i potatismos

Havs-wallenbergare med ärter och potatismos
3

“Följ receptet annars blir grädden vispad”

Visa alla 2 kommentarer
Panerad fisk med potatismos och kall dillsås
648

“Väldigt gott och mycket enkelt. Jag använde panko ströbröd.”

Visa alla 2 kommentarer
Filodegskorgar med potatismos och Chèvre
12

“Väldigt gott”

Se recept
Tommy Myllymäkis köttbullar med potatismos och lingon
34

“Gjorde en variant på det här receptet men med nötfärs. Det blev jättegott!”

Se recept
Porterstek!
67
Birgitta Eriksson
Birgitta Eriksson kommenterade på Porterstek!

“Det var riktigt gott. Gjorde det för första gången men inte den sista. Bytte ut grädden mot den syrliga grädden och det blev gott”

Se recept