Potatis- & köttfärsgratäng Posted on 12/11/2020 by Therése
Betygsätt receptet!
Ditt betyg
Snittbetyg 00 röster
Ingredienser
Mitt WW SmartPoints (BLÅ)
500 g
nötfärs (11 SP)
1 gul
lök
2
vitlöksklyftor
matfett (lägg till SP för det som tillsätts)
3 msk
tomatpuré
1 msk
torkad oregano
100 g
färskost naturell, light (6 SP)
salt
malen svartpeppar
800 g
potatis, gärna fast (19 SP)
150 g
riven ost, 12% (10 SP)
2 dl
gräddmjölk 6% (8 SP)
Totalt blir det 11 SP/port om man delar det i 5 port. Servera med en blandad sallad.
Beskrivning
Sätt ugnen på 200°.
Skala och hacka lök och vitlök fint och fräs i smör-&rapsolja i en stekpanna.
Tillsätt färs, tomatpuré och oregano.
Stek under omrörning så färsen smular sig, ca 10 min.
Rör ner färskost och smaka av med salt och peppar.
Skala potatis och skiva tunt med kniv eller på mandolin.
Varva potatis, ost och färs i en smord ugnssäker form.
Häll över grädde och avsluta med ost.
Grädda i mitten av ugnen ca 50 min.
Servera med en sallad.
Skär purjon i strimlor och fräs den ihop med vitlöken. Skär bacon i strimlor och knaper stek den. Blanda crème fraiche, grädde, soja, köttbuljong och paprikapulver
Rör om så att mjölet blandar sig väl med champinjonerna. Dela champinjonerna och fräs svampen 5-10 min under omrörning tills all vätska är borta. 250 g färska champinjoner. Totalt för hela omeletten blir 31 SP, dela i antalet portioner för att få fram SP/port beroende på hur den serveras
Servera med kokt potatis och lingonsylt/rårördalingon. 2 msk oxfond. 1 msk oxfond. Totalt blir det 5 SP/port för pannbiff och sås, lägg till SP för potatis och lingon
Skär purjon i strimlor och fräs den ihop med vitlöken. Skär bacon i strimlor och knaper stek den. Blanda crème fraiche, grädde, soja, köttbuljong och paprikapulver
Strimla bacon och fräs på i het stekpanna tillsammans med löken. Slå på buljongen och crème fraiche. 1 pkt kycklingbacon (3 SP). 3 dl hönsbuljong. Byt ut crème fraichen mot Salakis turkiska yoghurt 0% så blir det 1 SP/port för pastasåsen
Jag har soltorkade tomater i, dom kan uteslutas om man inte gillar det eller bytas till färska. Igår gjorde jag den här fantastiskt goda köttfärsgratängen
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.