Pizzadeg på Tipo 00 mjöl
michael-45
michael-45

Pizzadeg på Tipo 00 mjöl

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 2 stycken pizzor
  • 340 g Vetemjöl Tipo 00 (100%)
  • 194-201 g Vatten (57-59%)
  • 17-22 g Olivolja (5-6,5%)
  • 1,7-2,7 g Jäst (0,5-0,8%)
  • 5,1-6,8 g Salt (1,5-2%)
  • 4 stycken pizzor
  • 680 g Vetemjöl Tipo 00 (100%)
  • 388-401 g Vatten (57-59%)
  • 34-44 g Olivolja (5-6,5%)
  • 3,4-5,4 g Jäst (0,5-0,8%)
  • 10,2-13,6 g Salt (1,5-2%)

Beskrivning

    Kalljäs i 1-3 dygn (går med något kortare tid)
    Väg ingredienserna på en våg.
    Rör ut jästen i vatten. Blanda i övriga ingredienser. Knåda degen i 10-12 min gärna i en assistent.
    Ta upp degen och dela den i 2/4 lika delar. Forma degklumparna till runda släta pizzabollar. Lägg pizzabollarna på ett bläck (plåt ed)och täck dem med plastfolie eller i 2/4 plastburkar med lock (ca 0,5 l) (smörj burken med LITE olja så bollarna lossnar).
    Sätt in pizzabollarna i kylskåp 1-3 dygn.

    Jag har pizzaugn Ooni Koda 16.
    Värm upp pizzaugnen till hög temperatur, ca 400-450˚. Tar ca 20 min.

    Om du inte har en pizzaugn.
    Värm upp ugnen till 275˚ eller varmare. Använd en pizzasten/stål. Ugnen ska värmas upp till 275˚ minst 30 min innan bakningen.

    Baka ut 2/4 stycken runda pizzor. Använd rikligt med mjöl vid utbakningen, gärna durumvetet (lättare att få pizzan glida av pizzaspaden)
    (Du kan lägga den formade pizzan på en pizzaspade och sedan lägga på toppingen eller gör du som på pizzerian, gör allt klart på bakbordet och sedan för under pizzaspaden)
    Lägg på önskad topping. (Tomatsås först i botten sedan osten. Därefter övrig topping). Viss topping läggs på efter gräddning t.ex parmaskinka, ruccola ed.

    I pizzaugn.
    Grädda 1-2 min. Klart!

    I vanlig ugn.
    Grädda i ca 7-8 min (känn på kanterna och titta hur botten ser ut)
    Tips! Om du vill ha en krispigare botten. Grädda pizzan med bara tomatsås i 2 min. Ta ut pizzan och lägg på övrig topping. Grädda klart. Det blir också enklare att föra över pizzan från pizzaspaden till ugnen.

    När pizza 2 är klar brukar jag sätta in pizza 1 i ugnen i ett par minuter så pizzorna är varma när vi ska äta. Det innebär att jag behöver tänka på att inte grädda pizza 1 för hårt från början.

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.