Nyttiga vetebröd
andjoh333
andjoh333

Nyttiga vetebröd

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 2 dl hela vetekorn
  • 0,5 l vatten, 37°
  • 25 g jäst [0,5 förp]
  • 2 msk rapsolja
  • 2 tsk salt
  • 1 msk anis
  • 5 dl havregryn
  • 7-8 dl vetemjöl special

Beskrivning

    1. Skölj av vetekornen och låt dem ligga i blöt i 4 timmar.

    2. Rör ut jästen i det ljumma vattnet och rör i rapsolja, salt och anis. Arbeta in vetekorn, havregryn och det mesta av vetemjölet. Arbeta kraftigt, 6 minuter med maskin eller det dubbla med armkraft. Jäs övertäckt i 45 minuter tills degen nått nästan dubbel storlek.

    3. Vält upp degen på mjölat bakbord och knåda några kraftiga tag. Är degen mycket lös, arbeta in lite mer mjöl. Platta eller kavla ut till en platta, ca 30 x 30 cm. Rulla ihop och lägg med skarven ner på smord plåt. Då blir brödet högt.

    4. Sätt ugnen på 275°. Snitta brödet med vass kniv. Jäs övertäckt i ca 25 minuter tills degen snabbt reser sig efter ett lätt tryck med pekfingret.

    5. Sätt in brödet i mitten och grädda i 10 minuter. Sänk temperaturen till 200° och grädda i ytterligare 40 minuter.

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.