Sätt ugnen på 175 grader.
Blåbärssylt
Rensa bären och mosa de ihop med socker i en gryta. Värm under omrörning och låt koka i ca 10 minuter. Späd eventuellt med några matskedar vatten om sylten kokar för torrt och bränns.
Tillsätt i syltsockret under omrörning och koka i 2 minuter till.
Häll upp blåbärssylten i en skål och låt svalna tills sylten tjocknar.
Cheesecake
Krossa kexen fint i en mixer och blanda smulorna med smält smör.
Tryck ut blandningen till bottnar i 6 springformar med löstagbar kant, 10 cm i diameter.
Förgrädda bottnarna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter och låt svalna.
Cheesecakesmet
Vispa philadelphiaost ihop med fröna från vaniljstången, det rivna citronskalet och kesella krämigt i en skål under tiden som botten svalnarBlanda i strösocker, majsstärkelse och vaniljsocker därefter rör man i ett ägg i taget och sist vispgrädden.
Bryt 100 gram vit choklad i bitar, smält den i ett vattenbad och blanda ner chokladen i smeten.
Häll smeten över kexbottnen och grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 30 minuter.
Dekoration
Använd ca 50 gram vit choklad, som du smält över vattenbad och tempererat genom att värma den till 40 grader, kyla den till 25 grader och sedan värma den till 29 grader igen. Gör chokladdekorationer medan de små cheesecaken blir färdiga i ugnen.
Cheesecakesmet. Ugn 175 grader. Krossa kexen fint i en mixer och blanda smulorna med smält smör. Tryck ut kexblandningen till en botten i en teflonform med löstagbar kant, 24 centimeter i diameter
NewYorkBlueberryCheesecake serveras som den är eller med en bärsås. Cheesecake är aldrig fel och speciellt inte en mäktigt god NewYork variant, här med blåbär enligt Leilas recept, som hittas här
300 g digestivekex 100 g smör, smält 50 g sötmandel, finhackade 600 g färskost 250 g ricotta 1 dl strösocker 4 msk mannagryn 1 tsk vaniljpulver 1 citron, finrivet skal 3 ägg 1 dl vispgrädde 200 g vita chokladknappar (eller hackad vit choklad) 3 dl frysta blåbär, stora
Låt cheesecaken stå i kylen över natten. Jag tycker det passade bra med vaniljsglass till och skulle tipsa om att ja, antingen ha i mer bär i cheesecaken eller så servera färska bär till
En av våra favoritstäder är NewYork. NewYorkblueberrycheesecakeBotten300 g digestivekex150 g smörsmet600 g philadelphiaost2 ½ dl kesella 10%1 dl strösocker1 dl majsstärkelse2 tsk vaniljsocker3 ägg1 dl vispgrädde200 g vit choklad1 ½ dl färska blåbärSätt ugnen på 175 grader
Smält vit choklad i ett vattenbad och rör ner den i cheesecakesmeten. Man kan täcka cheesecaken med aluminiumfolie när den fått gyllene färg för att den inte ska bli för bränd
En smarrig cheesecake till sommarfikat. Jag har inte ätit så många varianter på gräddad cheesecake utan mest frysta, den här var väldigt god och låter man den vila över natten blev den ännu godare
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.