Naturligt glutenfria kanelbullar - utan mejeriprodukter, raffinerat socker och jäst!
Betygsätt receptet!
Ditt betyg
Snittbetyg 00 röster
Ingredienser
INGREDIENSER: ca 16 st
5 msk
smält kokosolja
0.5 dl
vegetabilisk mjölk alt. osötad mandelmjölk
2 dl
bovetemjöl
1 dl
rismjöl
2 tsk
kardemumma
2 tsk
ekologisk kanel
0,5 tsk
ekologiskt äkta vaniljpulver
2 tsk
ekologiskt bakpulver
3 msk
fiberhusk
0,5 dl
kokossocker
2 ägg
+ 1 extra vid pensling
4
äggvitor
1/4 dl
mandel ev. sesamfrön för nötfri variant
DADELKRÄM
25 kärnfria
dadlar (ca 240 gram)
4 msk
smält kokosolja
1 tsk
ekologisk kanel
1 tsk
kardemumma
3 msk
vatten
Beskrivning
GÖR SÅ HÄR:
1. Sätt ugnen på 200 grader. Rör ihop den smälta kokosoljan med havremjölken, kanel, kardemumma, kokossocker och vaniljpulvret i en skål.
2. Vispa äggen plus äggvitorna fluffigt och tillsätt mjölkblandningen.
3. Rör ihop resten av de torra ingredienserna och vispa ner i äggblandningen och låt stå i 10 min.
5. Häll ner alla ingredienserna till dadelkrämen i en mixer förutom vattnet. Vänta med att mixa.
6. Kavla ut bulldegen mellan två bakplåtspapper till en rektangel som är lika stor som bakplåtspapperet. Ta försiktigt bort översta bakplåtspapperet. Om det inte lossnat lätt från degen så skrapa successivt ner degen från bakplåtspapperet.
7. Mixa ingredienserna till dadelkrämen tills dadlarna är ordentligt söndermixade. Tillsätt vattnet och mixa tills det har blivit en slät och fin kräm.
8. Bred på ett jämnt lager med dadelkrämen över hela bulldegen. Rulla ihop degen på långsidan med hjälp av bakplåtspapperet. Kan behövas skrapa av degen successivt under tiden som du rullar.
9. Skär ca 16 st lika stora bitar av rullen och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
10. Vispa ett ägg och pensla på bullarna. Strö sedan över hackad mandel eller sesamfrö (för nötfri variant).
11. Grädda mitt i ugnen i ca 15 min. Låt svalna och njut av en underbar fika!
Du kan skriva ut en PDF-version av receptet här…. Vi fotade kanelbullar, glutenfri och mjölkfri jordgubbstårta, glutenfria småkakor, saftig glutenfri sockerkaka, glutenfria kärleksmums och en massa härliga stämningsbilder
Hon hade gjort ett glutenfritt bananbröd, som var så otroligt saftigt, och dessutom helt fritt från socker - perfekt både som frukost och efterrätt med andra ord
ägg till pensling och mandelspån eller pärlsocker att strö över. ½ dl ljust rårörssocker - mitt får extra smak av vanilj eftersom jag stoppar ned urskrapade stänger
*** Tapiocastärkelse/mjöl går att köpa i asiatiska special-affärer. Det finns några glutenfria mjölblandningar nu förtiden utan vetestärkelse, men jag föredrar att lära känna de olika ingredienserna med deras unika egenskaper och vad de gör för degen
Glutenfri, raffineratsockerfri, mejerifri, utan ägg. Dom är helt makalöst goda och får verkligen mig som saknat tunnbröd att hoppa upp och ner i taket av glädje
Alltså dessa semmelwraps utan gluten, raffineratsocker, mejeriprodukter och ägg blev verkligen så långt över förväntan goda att jag vet inte vart jag ska ta vägen
Smaken är riktigt chokladig, och konsistensen är lagom kladdig, och den smälter nästan i munnen. Kikärtsspad är ett substitut för äggvita, och agerar alltså bindande (håller ihop bakverken)
Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Pärlsocker. Dock blir de glutenfria bullarna torra lite snabbare så frys in det som inte äts upp direkt på bakdagen och ta fram och tina och värm bullarna i ugnen innan servering så smakar de som nybakta
-) – och mamma såg i linsen att varken förkläde eller håret var på plats. Blanda i havregurt (eller rapsy, eller kesella om du tål det),saffran, ägg, sockeroch salt
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.