Napolitansk Pizza
Matilda
Matilda

Napolitansk Pizza

 • Betygsätt receptet!
 • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

 • 1 kg vetemjöl special
 • 650 g kallt vatten
 • 25 g salt
 • 5 g olivolja
 • 1 g färsk jäst (som en ärta)

Beskrivning

  Ca 8 st

  1. Lös upp jästen i kallt kranvatten. Tillsätt mjöl, salt och olivolja, kör maskinen i 20 minuter på lägsta hastighet.

  2. Låt degen vila på bänk under bakduk i fem minuter. Runddriv degen tills den fått en slät yta (utan att spricka!) och lägg sedan i en plastlåda med lock.

  3. Låt jäsa i ca 12 timmar i rumstemperatur (det ska finnas luftbubblor i degen när den är klar).

  4. Rulla till bollar: Här finns två varianter att göra beroende på hur sugen man är på pizza.

  4.1: Dela upp degen i 220g/st degbollar – detta ger ungefär 6-7 st. Runddriv degen till släta bollar och förvara i antingen en stor plastlåda eller mindre matlådor, jag använder mig av små runda plastlådor på 5 dl /st.
  Låt jäsa i rumstemperatur i ca 4 timmar.

  4.2: Runddriv degen till släta bollar om 250g och lägg i plastlåda eller mindre matlådor. Förvara i kylen 24-30 h. (kan förvaras i kylen upp till två dygn). Ta fram ur kylen 2 timmar innan utbak.

  5. Ta en näve av mjölet och strö över den degboll du ska ha, ta varsamt upp den ur lådan och placera i mjölhögen, var noga med att hålla koll på vilken sida som är ovansidan på bollen då den ska vara uppåt på pizzan.

  6. Börja trycka ut degen med fingrarna (inte fingertopparna) pressa luften utåt kanterna för att få en luftig kant, här vänder jag pizzan flera gånger i mjölet för att få en jämn fördelning av luften.

  7. När du känner dig nöjd så ta upp degen och slå av mjölet försiktigt mellan händerna och lägg pizzan på mjölfri yta.

  8. Topping: Tomatsås eller blanco

  Toppa med ca. 50 g mozzarella – eller efter smak.

  Gräddning i en hemmaugn med pizzasten: Sätt ugnen på grillfunktionen på högsta värmen. Sätt in en pizzasten, bakstål eller en vanlig ugnsplåt högst upp i ugnen. Låt ugnen bli ordentligt varm, den får gärna stå på i 30 minuter innan gräddning.

  Grädda sedan pizzan tills den fått en fin färg på både över- och undersidan. Tag ut och toppa eventuellt med olivolja, svartpeppar och färsk basilika (viktigt med basilika!).

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.