Nötmaränger
Ccc
Ccc

Nötmaränger

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 5 1 röster

Ingredienser

  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker + lite för strössling
  • 1 msk + 2 krm ättiksprit 12%
  • 1 tst salt
  • 50 gr hasselnötter

Beskrivning

    Separera äggen - det är mycket viktigt att inga spår av äggula finns i äggvitorna.
    Helst ska man separera äggen dagen före och låta äggvitorna stå oövertäckta i kylen över natten så lite vatten får chans att avdunsta.
    Spara äggulorna för annat bruk.

    Ta fram bunke, helst rostfri. Skura ur bunken med 1 tsk salt och 1 msk ättika. Skölj ur noga med kallt vatten och torka med hushållspapper.
    Detta görs för att rena bunken helt och se till att inga spår av fett finns kvar.

    Sätt ugnen på 175 grader. Häll hasselnötterna på en bakplåt och rosta dem med ständiga kontroller tills de är gyllenbruna och doftar gott. Rör om ett par gånger under tiden du rostar.

    Ta ut nötterna och låt dem svalna.
    Lägg nötterna i en handduk, vik handduken över nötterna och gnugga så skalet lossnar från nötterna. (Det kommer att sitta kvar en del skal, men det är ok).

    Mal nötterna till ett fint mjöl.

    Häll äggvitorna i bunken och vispa på lägsta hastighet tills skummet börjar lyfta.

    Öka hastigheten på vispen och tillsätt socker lite i taget, och vispa en liten stund mellan varje tillsats av socker.

    När marängen har fasta toppar är den klar. Testa gärna genom att vända skålen med marängen över svärmor eller liknande för att vara säker på att den är fast nog.

    Häll ned nötterna i marängen och blanda med en slickepott. Här är det mycket viktigt att man jobbar försiktigt och snarare "skär" ner i marängen medan du snurrar på bunken så att inte någon luft försvinner ur marängen.

    Lägg marängen i en spritspåse förberedd med tyll, t.ex stjärnformad.

    Spritsa upp maränger på en bakplåt som du lagt ett bakplåtspapper på.
    Välj storlek på marängen, antingen portion eller hela bottnar för att göra marängtårta av.

    Strössla lite socker över marängerna om du vill att de ska bli extra knapriga.

    Sätt ugnen på 125 grader.

    Ställ in längst ned i ugnen och grädda till de är helt torra.
    Öppna gärna ugnsluckan då och då för att släppa ut fukt.

    Lägg marängerna i tättslutande burk och göm dem på säkert ställe så inte ungarna hittar.

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.