Nötkolarutor
Helena Toftling
Helena Toftling

Nötkolarutor

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • Kladdkakebotten
  • 100 g smör
  • 2 st ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 4 msk kakao
  • 1 krm salt
  • Kolafyllning
  • 150 g hasselnötter el jordnötter
  • 2 burkar kondenserad mjölk
  • 50 g smör
  • 2 msk ljus sirap
  • Toppning
  • 200 g mörk choklad

Beskrivning

    1. Börja med botten. klä en ugnsform med bakplåtspapper. Smält smöret och låt det svalna lite.

    2. Vispa upp ägg och socker och rör ner smöret.

    3. Blanda mjöl, kakao och salt och rör ner i äggsmeten. Bred ut smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i 8-10 minuter. Botten ska fortfarande vara lite kladdig. Låt svalna.

    4. Sprid ut nötterna i en ugnsform och rosta dem i mitten av ugnen i 225 grader till de blivit gyllenbruna. Det tar ca 10 minuter, rör gärna om ett par gånger. Låt svalna och gnugga bort skalet.

    5. Mät upp kondenserad mjölk, smör och sirap i en vid tjockbottnad kastrull. Låt koka upp och puttra på ganska svag värme i drygt 20 minuter tills krämen börjat tjockna, bli gyllenbrun och släppa kastrullens botten. Rör hela tiden.

    6. Blanda ner nötterna och bred ut fyllningen i formen i ett jämnt lager. Låt svalna.

    7. Smält chokladen till toppingen försiktigt över ett vattenbad. Bred över kakan och ställ kallt.

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.