Moussetårta med körsbär - glutenfri, mjölkfri
asa.frodin
asa.frodin

Moussetårta med körsbär - glutenfri, mjölkfri

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 5 1 röster

Ingredienser

  • Botten
  • 50 g mandlar (eller solrosfrön för nötfri kaka)
  • 40 g mjölkfritt smör eller smakneutral kokosolja
  • 1 msk riven kokos
  • 1 msk kokosmjöl
  • 1 msk vaniljsocker
  • ½ krm salt
  • Mousse
  • 2,5 tsk gelatinpulver
  • 2 msk vatten
  • 175 g urkärnade surkörsbär (200 g körsbär som kärnas ur)
  • 1 msk koncentrerad apelsinjuice
  • ½ dl strösocker
  • ¼ dl vatten
  • 1,5 dl sojagrädde
  • 2 äggulor
  • 1,5 msk vaniljsocker

Beskrivning

    Receptet är skapat för en form med diametern 16,5 cm. Den bör ha löstagbar kant. Dubbla receptet om du har en form som är 23 cm i diameter. Gör gärna tårtan dagen innan den ska ätas. Det tar ändå flera timmar innan den stelnar.

    Förbered formen genom att rita av bottenrundeln i hörnet av ett bakplåtspapper. Klipp ut och lägg det runda pappret i botten av formen. Sätt på ugnen på 175 grader. Häll mandlarna i en matberedare och kör en kort stund tills de mixats till ett grovkornigt mjöl. Smält smöret eller kokosoljan och häll sedan i resten av ingredienserna tillsammans med mandlarna. Mixa tills allt blandats. Bred ut jämnt i botten av formen, sätt fast kanten och grädda 10 minuter. Låt svalna helt.

    Förbered moussen genom att blanda gelatinpulvret med 2 msk vatten, så det får svälla en stund. Koka upp bär, strösockret och vatten i en kastrull. När bären mjuknat mixar du med en mixerstav. Ta av värmen, lägg i gelatinklumpen och rör tills den smält och allt blandad sig helt. Ställ att svalna i kylskåp 30-40 minuter (inte mer, för då blir det gelé för tidigt).

    När bären svalnat vispar du sojagrädden, häller i gulorna och vaniljsockret och vispar lite till. Blanda grädden med bären och häll sedan allt i formen med den svala mandelbottnen. Ställ i kylskåp att stelna minst 4 timmar - gärna över natten. Kakan går att förbereda 1-2 dagar innan den ska ätas.

    Värm gärna utanpå kanten på formen för att moussen ska släppa lätt. Dekorera gärna med färska bär och/eller strö över bärpulver över tårtan.

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.