Börja med pajdegen
1. Skär smöret i tärningstora bitar (viktigt att smöret är iskallt).
2. Nyp ihop smöret med florsocker och mjöl till en jämn deg. Om den inte går ihop, addera vattnet.
3. Plasta in och låt stå i kylen i 30 minuter.
4. Kavla degen till ca 3 mm tjock mellan två bakplåtspapper.
5. Klä en 24 cm springform (med löstagbar kant) med bakplåtspapper. Lägg över mördegen och nagga botten med en gaffel. Frys i 30 minuter.
6. Sätt ugnen på 175°C varmluft.
7. Klä hela pajformen i aluminiumfolie och grädda i ca 10 min så att pajskalet sätter sig. Ta bort folien och grädda i ytterligare ca 10 minuter, tills den fått fin färg. Ta ut och låt svalna helt.
8. När pajen svalnat, häll över bärcurden, plasta in och ställ i kylskåpet i minst 5 timmar, men helst över natten.
Bärcurd
1. Koka bären i 5 min, mosa ihop.
2. Vispa ihop ägg och socker. Häll ner i kastrullen med bär och sjud försiktigt under ständig vispning tills smeten tjocknat något. OBS! Får ej börja koka!
3. Tillsätt smör i bitar, vaniljpulver och sist gelatinbladen. Vispa tills allt smält, sila och låt svalna.
Italiensk maräng
1. Vispa äggvita och salt till ett fast skum.
2. Koka under tiden en sockerlag av socker och vatten till 121°C i en liten kastrull.
3. Häll den heta sockerlagen över äggvitorna i en tunn stråle under vispning på medelhastighet.
4. Fortsätt vispa marängen till den svalnat. Lägg upp i spritspåse.
5. Spritsa marängen som ett berg över bärcurden och lämna ca 2 cm längs kanten där du dekorerar med färska bär.
En saftig chokladbotten med jordgubbsmousse, fläderpannacotta ochitalienskmaräng. Vispa sedan på högsta i ett par minuter, dra sen ner till medelhög hastighet och vispa till marängen är i rumstemperatur
Till midsommaren är en tårta med årets första färska jordgubbar ett måste - i år blev det en mycket enkel variant medmarängbottnaroch massor med vispgrädde och färska jordgubbar
För att fullända kakan valde jag att toppa den meditalienskmaräng. Börja på låg växel och vispa snabbare efter någon minut för att sedan och vispa på låg växel igen tills marängen blir kall
Vispa bara upp marängen samna dag den ska serveras och dekorera pajen medmarängen. Det var tyst vid bordet och alla var upptagna med att utforska sina bitar
Tårtan var en ljuvlig skapelse med jordgubbsmousse och lemoncurd, toppad meditalienskmaräng. Spritsa eller bred marängen över tårtan och bränn av den med en brännare
I fredags bakade jag dessa tarteletter med en fyllning av tranbärskräm, vit chokladganche och toppade med krossade polkagrisar och de andra tre meditalienskmaräng
Spritsa en topp medmarängen på parfaiten och stoppa tillbaka i frysen, med resterande maräng spritsar du ut långa smala strängar på plåt med bakplåtspapper och strö över frystorkade hallon
Garnera gärna med färska jordgubbar ochmaränger. Maränger (köpta går bra med). Vad gäller marängerna så har jag äggvitor över då och då så jag slänger alltid ihop marängeroch förvarar i en lufttät burk
Ett sista tips till nyårsmiddagen och det är en härlig glassbomb med kladdkakebotten, en fyllning med vaniljglass och hallon och sedan täckt med en italienskmaräng som man bränner av
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.