Mauds äppelkaka med kanelfyllning och krispig topp
Betygsätt receptet!
Ditt betyg
Snittbetyg 00 röster
Ingredienser
125 g
smör
2 dl
strösocker
3 st
ägg
3 dl
vetemjöl (180 g)
0,5 msk
bakpulver
1 dl
mjölk
Fyllning
3-4 st
äpplen (300 g)
50 g
smör
1 dl
vetemjöl
0,5 dl
strösocker
1 msk
mald kanel
100 g
vit choklad
Tillbehör
lättvispad grädde
Beskrivning
Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter.
Vispa smör och socker pösigt med elvisp. Tillsätt äggen ett i taget.
Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner det i smeten och till sist mjölken.
Fyllning: Smält smöret. Ta från värmen och rör ner vetemjöl, socker och kanel.
Skala eventuellt äpplena och skär dem i klyftor.
Häll i hälften av smeten i formen och fördela kanelströsslet ovanpå. Tryck sedan ner äpplena och till sist resten av smeten.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter tills kakan är nästan färdiggräddad. Strö över den hackade chokladen och grädda ytterligare 5–10 minuter högt upp i ugnen. Ta ut och låt svalna.
Servera som den är eller tillsammans med lättvispad grädde.
) Den här gången blev det en äppelkakamed mandelmassa och kanel. Ett recept som stod på Aftonbladet och nämnd som "världens godaste äppelkaka" och det var nåt nytt och jag hade allt hemma förutom hasselnötter men det var mycket gott ändå
Här en glutenfri äppelkaka som smakade himmelskt. Eftersom den skulle ätas av laktosintolerant person bl a så använde jag laktosfritt smör och Oatleys färdiga vaniljsås
Smält smöret och blanda med socker, vaniljsocker och citronskal. Rör ner mjöl, bakpulver och mjölk. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant
Stek på medelvärmemed skirat smör tills potatisen är krispigoch gyllenbrun på båda sidor. Tillsätt majonnäs, citronsaft och smaka av med salt och peppar
Imorgon är det dags att gå till jobbet igen och då börjar vi med en planeringsdag så man kommer att vara rätt trött i huvudet när dagen är slut men det ska bli roligt att börja jobba igen
Den som råkar ha en hög med härliga äpplen framför sig ochmed pannan i djupa veck försöker välja mellan att baka en knaprig smulpaj eller en mjuk äppelkaka, finner kanske i det här receptet en framkomlig mellanväg
Blanda detta med riset, smaka upp med salt och peppar. I samarbeta med Vegomat gjorde vi dessa risbollar vegansk genom att byta ut mozzarellan mot en sojsbaserad ”mozzarella”
Ringla över lite mera olja ochtoppamed flingsalt. Toppa gärna med färsk rosmarin. Servera ört- och vitlökspotatisen med ex-vis grillat kött, (här grillad fläskfilé), majskolv, sallad och en eller flera såser
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.