0.91 kg
sweet potatoes (orange yams) peeled and chopped into 1-inch chunks
0.45 kg
zucchini (about 4 medium zucchini) cut into 1/2 inch rounds
340.2 g
carrots (about 4 medium carrots) peeled and cut into 1/2 inch chunks
210 g
shredded cabbage
43.33 g
dried apricots
36.25 g
golden raisins
4 g
cilantro
Salt and black pepper to taste
287 g
cooked chickpeas (or substitute 1 can chickpeas, drained)
283.5 g
couscous (1 1/2 cups dry - for gluten free substitute quinoa)
Lina H gjorde många ändringar i ovanstående recept. Hon skrev såhär: ”Du kan i princip ha i vilka grönsaker/rotsaker du känner för och hittar! Och jag tog i kanel, ingefära, gurkmeja, spiskummin, paprika och chili powder plus färsk koriander.”
1. Heat olive oil in a large pot over medium. Saute the onion for several minutes till softened. Add the garlic and saute for another minute till fragrant.
2. Stir in the tomato paste, harissa, cinnamon, ginger and 1/2 cup of the low sodium vegetable broth till smooth. Bring to a boil.
3. Add sweet potatoes, zucchini, carrots, shredded cabbage, dried apricots, golden raisins and cilantro to the pot. Stir till combined.
4. Add remaining 2 cups of vegetable broth to the pot. Bring to a boil. Season with salt and pepper to taste (I use about 3/4 tsp salt and 1/4 tsp pepper).
5. Reduce heat and cover the pot. Simmer the mixture for 50-60 minutes, stirring gently 2 times during cooking, till all the vegetables are fully tender. Season with additional salt and pepper to taste, if desired. Remove from heat.
6. Add chickpeas to the pot and simmer for 5 minutes more till they're heated through.
7. Meanwhile, prepare couscous according to package directions.
8. Pour cooked couscous onto a large platter. Top with the cooked vegetable stew. Serve.
Marockanskgryta med märgpipa från Malma Gård och hur mycket kryddor som helst. Det är en himla massa kryddor i grytan så det behövdes två shotglas för att få plats med allt
Bryn kött och lök och lägg efter hand över i en gryta. Servera grytan, överströdd med klippt persilja, tillsammans med pressad potatis eller ris och haricots verts
Finns det överhuvudtaget något som heter så och vem vill göra en gryta på det. I vår strävan efter att käka vegetariskt på måndagarna har vi insett att det där med matbloggar är så himla bra, mycket bättre än vad vi tyckt innan
Nuförtiden skulle vi nog dessutom tala om nordafrikanskt, sydafrikanskt eller västafrikanskt osv om de olika köken i Afrika för de skiljer sig åt beroende på geografin och lokala råvaror samt varifrån de fått influenser när det gäller det kulinariska
Den här smarriga grytan, som vi käkade häromdagen, är influerad av det nordafrikanska köket. Grytan innehåller bland annat champinjoner, katrinplommon och haricots verts (gröna bönor) och är smaksatt med harissa och en härlig kryddblandning, ras el hanout, som jag hittade på bloggen 'Strenght and sunshine' (se här)
Sås. Låt yoghurten rinna av (ju längre ju godare). Hacka/pressa i vitlöken, hacka örterna och chilin. Blanda runt i yoghurten, drissla på lite olivolja
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.