Marinerade bönor samt kikärter är gott som tillbehör till det mesta till vardags, sallad, buffé, grillat eller fest.
Gott, billigt och enkelt att laga - även till flera.
Kan serveras kalla, varma eller ljumma.
Du kan marinera vilka kokta bönor du vill. Förslagsvis svarta bönor, vita bönor, kidneybönor, black-eye bönor, flageoletbönor, sojabönor, mungbönor, kikärtor eller puylinser.
Det finns fina frysta kokta blandade bönor som är goda också.
6 dl
kokta svarta bönor, vita bönor eller adzukibönor eller valfri sort
6 dl
kokta kikärter eller mer bönor av valfri sort
0,5
rödlök
1 klyfta
vitlök (valfritt)
0,5 dl
olivolja, helst fin kallpressad olivolja
2 msk
vinäger gärna vit balsamvinäger eller röd lagrad vinäger
0,5 tsk
salt
1 krm
vitpeppar eller svartpeppar
1 tsk
socker (valfritt)
0,5 dl
hackad bladpersilja (valfritt)
Beskrivning
Blötlägg och koka bönorna och kikärtorna. Låt de svalna.
Skala och hacka rödlöken samt skala och pressa vitlöken i en bunke.
Tillsätt bönorna, olivolja, vinäger, salt, peppar och socker samt rör om.
Smaka av bönorna med salt, peppar, socker och vinäger. Hit kan du förbereda och ha övertäckta i kylen.
De marinerade bönorna är klara att servera.
Skölj av kikärtornaochbönorna, häll ner dom i bunken och blanda runt. Ett bra och gott sätt att få i sig dom viktiga baljväxterna är att gör en vinegrette
Bönor, kikärter och linser är några av grundpelarna i vegetarisk kost. Kokta bönor. Häll de torra kikärtorna i ett durkslag och skölj dem under rinnande kallt vatten
På bilden ser ni kikärter, kidney bönorochmungbönorViljar går mer och mer för plockmat och för att få lite variation så ska det nu kokas plockmat för ett helt år
Marinerad rostbiff med balsamico, honung och kapris. Mmm, den här lördagen blev det riktigt gott, nämligen, marinerad rostbiff med balsamico, honung och kapris och till det en rotfruktsgratäng
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.