Värm ugnen till 160 grader. Ta fram en springform på max 20–22 cm i diameter (inte större) och kläm fast en bit bakplåtspapper i botten. Smörj formen med lite smör eller olja.
Dela chokladen och tärna smöret. Lägg i en skål och värm den över vattenbad. Rör om tills chokladen och smöret har smält. Låt svalna lite.
Dela äggen. Vispa vitorna och en nypa salt till ett fast skum. Vispa gulorna och vanilj fluffigt i en annan skål.
Blanda chokladsmeten med äggulorna och vänd sedan ner äggvitorna försiktigt. Blanda till en slät smet. Häll smeten i formen och grädda i ca 15 minuter. Den kan vara lite kladdig men ska inte vara rinnig.
Servera gärna kakan kall med bär och vispad grädde.
Vad kan jag smaksätta kakan med?
Du kan variera kakan genom att smaksätta den med exempelvis apelsinskal, pepparmyntsolja, lakritspulver eller något annat du gillar.
Kan jag göra kakan sötare?
Om du föredrar en sötare kaka kan du tillsätta lite sötning, blanda i 2 msk erytritol eller xylitol i smeten.
Hur förvarar jag kakan?
Om det mot förmodan blir något kvar av kakan efter fikat går den bra att förvara i kylskåpet 2–3 dagar. Kom ihåg att täcka över den.
115 g mörk choklad. Sätt ugnen på 180 grader. Rör samman smör, socker och vaniljsocker i en bunke. Tillsätt ägget , lite i taget och rör blandningen luftig med degkrokar
Hej mina vänner. Nu är det färdigjobbat för min del för idag. Jag och barnen har varit i affären och köpt lite mat till ikväll också och nu har vi precis ätit lite mellanmål
11 tsk smör el margarinSeg chokladkaka med knäckglasyr. Grädda chokladkakan i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter, då cirka 5 minuter återstår av gräddningstiden, blanda samman socker, sirap och vispgrädde till knäckglasyren i en kastrull
Kakans bas är svarta bönor, bananer och mörk choklad. En kladdigt god chokladkaka är svår att motstå. 200 g mörk minst 70%-ig choklad. 200 g mörk minst 70%-ig choklad
100 g mörk choklad (75%, eko) 75 g ägg (eko) [2 små ägg] 150 g farinsocker, mjukt [2 dl] 0,5 tsk vaniljpulver (eko) [om du använder vaniljsocker ta 1 tsk] 75 g olivolja (fruktig och eko) [0,75 dl] 100 g bovetemjöl (eko) [2 dl] 1 g salt [1 krm] 1 g bikarbonat [1 krm]
Blanda smör, grädde och mörk choklad i en kastrull och smält på låg värme. Den här chokladkakan blir extra god om den tillagas dagen innan så att choklad och kakaosmaken hinner komma fram
För att göra denna underbara kladdiga och chokladiga chokladkaka är allt du behöver 4 ingredienser (3 om du vill) och 2 fjuttiga minuter i micron. 3 msk kakao eller 50 g smält mörk choklad (80% kakaohalt). 3 msk kakao eller 50 g smält mörk choklad (80% kakaohalt)
Chokladkaka med dulce de leche, ca 10 portioner (den är mäktig. 100 g trevlig mörk choklad, gärna med havssalt i, t ex Lindt. 100 g trevlig mörk choklad, gärna med havssalt i, t ex Lindt
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.