Lyxiga kalljästa kanelbullar med krämig fyllning
catrineyngbro
catrineyngbro

Lyxiga kalljästa kanelbullar med krämig fyllning

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • Lyxiga kalljästa kanelbullar med krämig fyllning ca 15 st
  • 20 g färsk jäst
  • 3 dl kall mjölk 3%
  • 75 g rumsvarmt smör
  • 1 ägg
  • 1/4 tsk salt
  • 3/4 dl strösocker
  • 3/4 tsk malen kardemumma
  • 8 dl vetemjöl special
  •  
  • Fyllning
  • 120 g mjukt smör
  • 1 dl brunt farinsocker
  • 1 dl florsocker
  • 1 dl mandelmjöl
  • 1 msk vetemjöl
  • 1,2 msk malen kanel
  • 50 g naturell philadelphiaost
  •  
  • Topping
  • Uppvispat ägg
  • Pärlsocker

Beskrivning

    Gör så här:
    Smula jästen i en bunke och tillsätt lite mjölk, rör om tills jästen lösts upp och tillsätt resterande mjölk. Tillsätt sedan de andra ingredienserna och lite mjöl i taget under knådning. Jag tillsätter hellre lite mindre mjöl än för mycket men du ska kunna baka ut degen utan att den klibbar.

    Vispa ihop allt till fyllningen i en bunke gärna med elvisp.

    Strö mjöl på bakbordet och kavla ut degen och bred ut fyllningen i ett tjockt lager. Mums för mycket fyllning eller hur:) Rulla ihop och skär ut 15 lagom stora bullar av rullen, inte för höga om du inte använder formar. Jag lade mina direkt på ett bakplåtspapper på plåten, du kan vika in änden på bullen lite på undersidan om du vill.

    Täck plåten med plastfolie och ställ in i kylen över natten.

    Vill du hellre baka ut bullarna på morgonen kan du ställa in bara degen i kylen över natten.

    På morgonen:
    Ta fram plåten med bullar och låt dem stå framme 30-40 minuter. Sätt på ugnen på 225 grader över och undervärme. Pensla bullarna med uppvispat ägg (knäck ett ägg i ett glas och rör om ordentligt med en brödpensel) Toppa med pärlsocker.

    Sätt in bullarna i ugnen, jag tycker att kalljästa behöver lite längre tid på sig i ugnen än de jag jäser som vanligt så ca 9-11 minuter. Men tiden beror på storlek på bullarna och ugn så håll koll så de får en fin färg både i botten och ovanpå. Grädda inte för länge bara…Låt svalna och NJUT av nybakat.

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.