Lyxiga kalljästa kanelbullar med krämig fyllning ca 15 st
20 g
färsk jäst
3 dl
kall mjölk 3%
75 g
rumsvarmt smör
1
ägg
1/4 tsk
salt
3/4 dl
strösocker
3/4 tsk
malen kardemumma
8 dl
vetemjöl special
Fyllning
120 g
mjukt smör
1 dl
brunt farinsocker
1 dl
florsocker
1 dl
mandelmjöl
1 msk
vetemjöl
1,2 msk
malen kanel
50 g
naturell philadelphiaost
Topping
Uppvispat ägg
Pärlsocker
Beskrivning
Gör så här:
Smula jästen i en bunke och tillsätt lite mjölk, rör om tills jästen lösts upp och tillsätt resterande mjölk. Tillsätt sedan de andra ingredienserna och lite mjöl i taget under knådning. Jag tillsätter hellre lite mindre mjöl än för mycket men du ska kunna baka ut degen utan att den klibbar.
Vispa ihop allt till fyllningen i en bunke gärna med elvisp.
Strö mjöl på bakbordet och kavla ut degen och bred ut fyllningen i ett tjockt lager. Mums för mycket fyllning eller hur:) Rulla ihop och skär ut 15 lagom stora bullar av rullen, inte för höga om du inte använder formar. Jag lade mina direkt på ett bakplåtspapper på plåten, du kan vika in änden på bullen lite på undersidan om du vill.
Täck plåten med plastfolie och ställ in i kylen över natten.
Vill du hellre baka ut bullarna på morgonen kan du ställa in bara degen i kylen över natten.
På morgonen:
Ta fram plåten med bullar och låt dem stå framme 30-40 minuter. Sätt på ugnen på 225 grader över och undervärme. Pensla bullarna med uppvispat ägg (knäck ett ägg i ett glas och rör om ordentligt med en brödpensel) Toppa med pärlsocker.
Sätt in bullarna i ugnen, jag tycker att kalljästa behöver lite längre tid på sig i ugnen än de jag jäser som vanligt så ca 9-11 minuter. Men tiden beror på storlek på bullarna och ugn så håll koll så de får en fin färg både i botten och ovanpå. Grädda inte för länge bara…Låt svalna och NJUT av nybakat.
Lägg degen i en skål, häll över lite mjöl och täck med en kökshandduk. Låt kräftstjärtarna rinna av ordentligt och krama ur den sista vätskan med händerna
Var så himla sugen på kanelbullar här för nån vecka sedan och eftersom jag i samma veva såg på Facebook ett spännande recept på kanelbullar i långpanna var jag tvungen att baka dem
Nygräddade kanelbullarmed ett glas varm mjölk. Det här är helt vanliga, hederliga kanelbullar, inte glutenfria eller laktosfria - eller sockerfria för den delen heller
Lägg degen i en bunke och täck över med plastfilm. Skär ut kanelbullar (eller klipp till en längd). Bred på generöst med smör, mycket socker och pudra på massor av kanel
Ikväll har vi haft middagsgäster på besök och eftersom att de stannat en stund på kvällskvisten så tänkte jag att det kunde vara trevligt med lite fika
Här har ni en härligt smakade bulle fylld med mandelmassa och apelsin där det vanliga strösockret i fyllningen dessutom är utbytt mot muscovadosocker, vilket tar smaken till en helt annan dimension
Ta upp degen på mjölat bord, bearbeta den med händerna och dela degen i två delar. Pensla de färdigjästa bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.