Ljuvlig äppelkaka med karamelliserat äpple och kanel
Betygsätt receptet!
Ditt betyg
Snittbetyg 00 röster
Ingredienser
Kaka
180 g
vanligt mjöl
3 tsk
bakpulver
4 stora
ägg
90 g
socker
1/2 tsk
vanilj extrakt
Rivet ska al en citron
60 ml
osaltat smör, smält
60 ml
druvfröolja
Karamelliserat äpple
50 g
osaltat smör
100 g
farin socker
50 ml
vatten
2 gröna
äpplen, ta bort kärnhuset och skala
1 msk
citronsaft
1/4 tesked
kanel
50 g
valnötter
60 g
- 80 g gula russin
Beskrivning
Den här saftiga kakan är gjord helt i en stekpanna med högre kanter, eller i en så kallad Happy Pan med en fyrkantig form. Kakan smakar ljuvligt av kanel och de karamelliserade äpplena på toppen smälter i munnen.
Kakan kallas upside down cake då man efter tillagningen i pannan vänder kakan upp och ner innan servering. Receptet kommer från bloggen Cuisine Paradise och är skrivet av bloggaren Ellana Guan och recepten på bloggen är främst inspirerade av det asiatiska köket.
Precis som oss så älskar Ellana bakverk och söta delikatesser och vi är så glada att detta recept har blivit så populärt på myTaste!
Tips!
Du kan också baka denna kaka i ugnen vid 180 grader i ca 40-50 minuter med en sockerkaksform.
1) För karamelliseringen; skivad äpplena i ca 0,5 cm tjocka skivor och marinera dem med citronsaft och kanelpulver. Ställ undan.
2) Smält osaltat smör och brunt socker över låg värme i en panna med höga kanter tills sockret har lösts upp socker och blandningen börjar bubbla.
3) Lägg i demmarinerade äppelskivorna, vatten och fortsätt att småkoka över låg värme i ytterligare 3-5 minuter tills äpplena mjuknar något.
4) Stäng av värmen och lägg äpplen, valnötter och hälften av russinen så nära varandra som möjligt i pannan utan för mycket mellanrum eller gör samma sak i en form. Sätt åt sidan och förbered kaksmeten.
5) Blanda ihop med ägg, socker och vaniljextrakt med en handmixer tills den är blandad.
6) Vispa i det smälta smöret, druvfröoljan och lägg i den siktade mjölblandningen (vanligt mjöl + bakpulver) och fortsätt att röra tills allt blandas och smeten har en konsistens som tjock grädde. Lägg sedan i de återstående russinen men innan de läggs i så rulla dem i lite mjöl så att de inte sjunker vid gräddningen.
7) Häll blandningen över äpplena och grädda med lock på mycket låg värme i ca 23-25 minuter (vanligtvis kommer du se att ångan kommer ut från locket när kakan är klar) eller tills stickan inte har någon smet på sig när du sticker den i kakan.
8) Vänd försiktigt på kakan och grädda den sidan i ytterligare 5 minuter innan servering.
Tillagningstid: ca 45 minuter
Grader: 180 c
Här är länken till original receptet http://www.mytasteus.com/r/happy-call-pan-version-apple-upside-down-cake-483338.html
Magiskt sockerkaka medäpple. Häll i smord form med avtagbar kant. ☂️ ta vara på trädgårds äpplen. Blanda 3 dl mjöl med , 2 tsk bakpulver , en nypa salt (alltså lite ). och 2 tsk vaniljsocker , blanda noga o rör ner i äggsmeten. Skiva 2 äpplen o vänd dom i kanel. 3 dl mjöl med ,
I Jönköping så brukade vi åka till torget på lördagar och köpa en ask med gammaldags skumbollar, ni vet såna där det inte är något kex i botten utan bara skum
I helgen som var bakade jag en cheesecake med två fyllningar, en bärfyllning och en med smaka av citron, som jag kan rekommendera, både god och lätta att baka
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.