finrivet skal och saft från 4 limefrukter, ekologiska
1 burk
kondenserad mjölk, 397 g
4
ägg
Garnering
2½ dl
vispgrädde
1 lime,
ekologisk, i skivor
Beskrivning
1. Sätt ugnen på 180°. Krossa kexen till smulor, antingen i mortel eller i matberedare. Smält smöret i en kastrull och blanda ner smulorna.
2. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Tryck ut smör- och smulblandningen i ett jämnt lager i formen. Förgrädda bottnen mitt i ugnen 8–10 minuter. Ta ut och låt svalna.
3. Blanda limeskal och -saft med den kondenserade mjölken i en bunke. Dela äggen i gulor och vitor. Vispa ner gulorna i limesmeten.
4. Vispa vitorna till ett styvt skum och vänd försiktigt ner skummet i limesmeten. Häll smeten i formen ovanpå den avsvalnade kakbottnen och grädda pajen 15–20 minuter. Den är klar när smeten har stelnat och ytan har fått fin färg. Ta ut och låt svalna. Låt sedan pajen stå i kylskåpet minst 2 timmar.
5. Servering: Lossa kanten på formen och lägg över kakan på ett serveringsfat. Vispa grädden och bred den över kakan. Garnera pajen med tunna limeskivor.
Ta ut limepajen och låt den svalna och ställ in i kylen att stelna någon timme eller över natten. servera som den är förslagsvis med rivet limeskal och en klick grädde (på varje tänkt del limepaj)
3 LIMEPAJ. Recept. LIMEPAJ. Februari 20, 2016 20. 00. Floridas nationalrätt fick det bli denna mello-lördag. Syra från lime som möter sötman i kondenserade mjölken och tillsammans med krispet från botten blir det en fröjd för smaklökarna
Den här pajen har ingått i min standardrepertoar i många år nu. Det bästa med pajen - förutom att den är kanongod, förstås - är att den med fördel tillagas dagen innan
Sambon fick en kakbok för ett tag sedan som heter ”En nypa socker” och här fanns många recept som ska testas, det första vi testade var en variant på key lime pie
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.