Smörj en rund form med löstagbar kant och beströ den med kokosflingor.
Riv mandelmassan på rivjärn eller använd matberedare.
Lägg i en bunke.
Dela äggen. Lägg äggulorna i en bunke och täck med plast. De ska användas senare till glass-smeten.
Häll äggvitorna i en annan bunke.
Tillsätt äggvitorna till den rivna mandelmassan.
Rör ihop till en jämn och kladdig smet.
Grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 20 minuter.
Börja med glass-smeten:
Tvätta lime-frukten (skrubba med diskborste och diskmedel, skölj av och torka av).
Riv skalet, bara det yttersta gröna, på ett rivjärn.
Klyv därefter limen och pressa ur saften.
Vispa grädden medelhårt.
Tillsätt florsockret till äggulorna och vispa till en ljusgul jämn smet.
Tillsätt den vispade grädden samt det rivna limeskalet och pressade limejuicen.
Rör ihop till en jämn smet. Nu är glass-smeten klar.
Bred ut glass-smeten över den avsvalande botten (i samma form) och ställ in i frysen minst 4 timmar.
Vid servering: Ta ut tårtan 30 minuter i rumstemperatur innan servering eller ca 1 timme i kylskåp. Tag därefter av den löstagbara kanten på formen. Lossa eventuellt tårtan från bakforms-bottnen och lyft över till ett annat fat (det brukar gå lätt).
Skär en lime i tunna skivor och garnera med den. Servera!
Det fick bli en limeglasstårta som jag tycker är helt underbart god. Min gode vän Marcus har fyllt år och förra lördagen hade han fest och ville jag skulle baka något gott till dessert
Mandelbotten. Riv mandelmassan på rivjärn eller använd matberedare. Dela äggen i gulor och vitor. Lägg äggulorna i en skål och använd senare till glass-smeten
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.