1 dl
socker (du kan minska mängden socker om du vill ha pajen mindre söt)
2 tsk
bakpulver
2 tsk
vaniljsocker
150 g
smör
2 st
ägg
1 dl
yoghurt (flytande eller turkisk yoghurt funkar)
Fyllning
1,5 kg
äpple
15 g
smör
1 dl
socker (söta fyllningen efter smak)
2 tsk
kanel
Beskrivning
Börja med pajdegen.
Blanda alla torra ingredienser till pajdegen i en bunke.
Skär kallt smör i kuber och vänd ner det i bunken.
Arbeta snabbt ihop allting till smulor.
Du kan göra det för hand eller i en matberedare.
Tillsätt ägg och yoghurt och knåda snabbt ihop allting till en smidig deg.
Tillsätt eventuellt mer mjöl om degen känns för kladdig.
Degen få dock inte bli för torr i konsistensen.
Plasta in degen och låt vila i kylen i 30 min.
Under tiden kan du förbereda fyllningen.
Skala äpplena och riv dem på grova sidan av rivjärnet.
Hetta upp en stor klick smör i en stekpanna.
Vänd i äpplena, kanel och socker.
Stek under omrörning i ca 4-5 min.
Ställ åt sidan och låt svalna.
Värm ugnen till 175°.
Dela degen i två halvor.
Kavla ut ena halvan, inte för tunt och lägg i en mellanstor form, ca 20×30 cm eller i en rund pajform på ca 28 cm.
Häll fyllningen över pajskalet.
Kavla ut den andra deghalvan och lägg över pajen.
Nagga hela ovansidan med en gaffel.
Baka sedan pajen mitt i ugnen i ca 35 min.
Ta ut från ugnen, låt svalna, täck sedan med en bakduk och låt pajen kallna helt.
Skär pajen i bitar, pudra florsocker över och servera.
Du kan servera pajen som den är eller med glass eller vaniljsås.
Vispa ägg och socker. Blanda grädde och mjölk och vispa ner mjölet i blandningen. Vispa ihop alltsammans och koka upp under ständig vispning tills det fått ett rejält uppkok
Ha inte för bråttom med att vända, utan du hinner rulla nästan en omgång till innan det är dags att vända på dom försiktigt med en stekspade eller skaka stekpannan på klassiskt vis
När köttet är så mört att det rasar isär bara du tittar på det är grytan klar. Slå på ca 4-5 matskedar kalvfond och 6 dl vatten. Låt puttra på lagom värme under lock ca 40 minuter. När vattnet börjar dunsta häller du på ca 1 dl mjölk och 1 dl vatten. Ca 1 dl kalvfond (eller mer beroende på smak)
Lasagne på Anettes vis. Känns så super trist att inte kunna åka till Gymmet, men ibland så får man väl lov att lyssna på kroppen, måste ju orka med mina kunder i trimmet i alla fall
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.