Lammstek med örter och vitlök -Alltid ett säkert kort
Betygsätt receptet!
Ditt betyg
Snittbetyg 00 röster
Ingredienser
1 kg
Urbenad lammstek
4
vitlökklyftor
Rosmarin (färsk eller torkad)
Timjan (färsk eller torkad)
Svartpeppar
Salt
Smör till att bryna steken i
Bindgarn.
Beskrivning
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Hacka färska kryddor om du använder det.
3. Ta bort eventuellt nät från steken.
4. Gnid köttet med en delad vitlökslyfta.
5. Krydda både invändigt och utvändigt med rosmarin, timjan, svartpeppar och salt.
6. Bind upp steken.
7. Hetta upp stekpannan och lägg i en rejäl klick smör, skala och krossa tre vitlöksklyftor och låt dem gå med smöret.
8. Bryn lammsteken på alla sidor.
9. Lägg steken i en smord ugnsfast form och ställ in i ugnen.
10. (Pensla steken 2-3 gånger med marinad/glaze under tiden i ugnen. -Inte helt nödvändigt, men gott)
11. Låt steken gå till ca 54 graders innertemperatur.
12. Ta ut steken och låt den vila 10-15 minuter under folie.
Skär upp lammsteken och servera den tillsammans med en krämig potatisgratäng och nykokta haricots verts.
Bröd medvitlökochörter. Jag gjorde en helt vanlig, enkel bröddeg gjord på vetemjöl, jäst och vatten som jag sedan smaksatte med basilikaolja, vitlökspulveroch lite finhackad färsk rosmarin
Tomatsallad meddijonsenapsvinegretteoch färsk vårlök. Att det dessutom var ett ekologiskt lamm som betat på en gård nära dig på Närkeslätten gör det hela bara bättre
Lägg lammsteken i en kraftig plastpåse och häll i marinaden. Lammstek. Lägg steken i en långpanna, skär skåror i köttet och stick in vitlöksbitarna i skårorna
Riv skalet från citronen, skala och riv vitlökenoch blanda med de hackade örterna. Hetta upp oljan i en panna och bryn köttet hastigt runtom så att det får lite färg
Rätten funkar fint även med â€gammalâ€potatis. Den tar lite tid eftersom potatisen ska bli klar i ugnen men det är ju bara vänttid och inte arbetstid
Riv skalet från citronen, skala och riv vitlökenoch blanda med de hackade örterna. Hetta upp oljan i en panna och bryn köttet hastigt runtom så att det får lite färg
Trä runt antingen ett nät runt om steken eller bind upp med bomullssnöre. Värm på köttet något och skiva upp i skivor om en halv centimeter och lägg på ett fat
Lägg steken på ettugnssäkert fat. Sätt i en köttermometer med spetsen i mitten på lammsteken. Gör små hål i lammstekenoch stick in vitlöksklyftoroch små rosmarinkvistar
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.