Lammstek

En saftig och mör lammstek är alltid rätt att servera vid festliga tillställningar, vare sig det är till påsk eller till söndagsmiddagen. Här hittar du recepten som gör att du får till en fullträff varje gång!

fylld lammstek långlagad lammstek rimmad lammstek urbenad lammstek lammstek ugnsbakad benfri lammstek stek lammstek stor lammstek fryst lammstek lammstek kött

Lyckas med lammstek


Det finns många olika sätt att tillaga lammstek. Riktigt gott blir det att gnida in steken med mycket salt och addera klassiska smaker som rosmarin, timjan och vitlök. För att få en god och gyllenbrun yta kan du först bryna lammsteken för att sedan låta den gå klart på riktigt låg temperatur under lång tid i ugnen - då blir den sådär perfekt saftig och mör.

Använder man urbenad lammstek går det fortare, medan lammstek med ben ofta har lite mer smak och blir saftigare. En lammstek ska vara härligt mör och vackert rosa. Eftersom köttbitarna är olika tjocka och ugnar är olika varma kan man inte säga exakt hur lång tid det tar. Använd gärna en köttermometer för säkerhets skull. Termometern ska sitta i köttets tjockaste del, men inte ligga mot benet. Köttet är klart när innertemperaturen är mellan 60 och 70 grader. Vid lägre temperatur blir köttet rosa och blodigt. Vid högre temperatur mörkt och välstekt.

Servera gärna lammstek med tillbehör som rostade rotfrukter och potatisgratäng.

Toppkommentarer i lammstek

Örtstekt lammstek med krossad rostad potatis och rosmarinaioli
6

“Bytte ut salladslöken mot sugersnaps och hade i rödlök”

Se recept
Lammstek med örter, citrondressing och chevré
1

“Osten chèvre stavas så här. Ej chevré! Den heter "sjävrö", ungefär.”

Se recept
Lammstek till påsk?
27

“Blev riktigt besviken. Ingredienserna fick ej plats i grytan.
Receptet saknar information om storlek på lergrytan.
Skäms på er.”

Se recept
Pulled lamm med hummus och pita
4

“Krydda upp köttet i efterhand och smaka av”

Se recept
Indisk lammgryta
66

“Riktigt gott faktiskt”

Se recept