Len potatiskräm med krispigt bröd, brynt smör och löjrom. En underbart god, enkel men ändå lyxig förrätt signerad Årets kock 2020 Ludwig Tjörnemo.
6
portioner
Potatiskräm
4 potatisar,
fast sort
50 g
svecia, lagrad 14 mån
50 g
smör
½ dl
crème fraiche
salt
Brödkrisp
2 skivor
surdegsbröd
1 msk
smör
2 potatisar,
fast sort
1 liten
rödlök
20 g
färsk pepparrot
125 g
smör
180 g
löjrom (vi tog stenbitsrom)
1
dillstjälk
Beskrivning
Potatiskräm:
Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten, även potatisarna till serveringen. Låt ånga av och lägg undan 2 potatisar till senare. Finriv osten. Pressa 4 potatisar och blanda med smör, crème fraiche och ost. Mixa hastigt till en slät kräm och smaka av med salt.
Brödkrisp:
Skär eller riv brödet i mindre bitar. Stek det krispigt i smör. Låt rinna av på hushållspapper.
Till servering:
Skiva de kokta potatisarna. Finhacka löken. Skala och finriv pepparroten.
Bryn smöret i en kastrull tills det blir gyllenbrunt och doftar nötigt.
Vid servering:
Lägg skivad potatis på tallrikarna. Klicka ljummen potatiskräm på skivorna.
Toppa med rödlök, brödkrisp, löjrom och pepparrot. Skeda över det brynta smöret och garnera med dill.
häll i smörblandningen i bunken med jästen. Tillsätt ost, salt socker och vatten. Smält smöret i en skål i mikron, pressa i vitlök och blanda i persiljan
Tillsätt färskostoch grädde och koka ihop. Smaka av med salt och peppar. Jag försöker alltid att äta så mycket som möjligt efter säsong, det är både godare och billigare, och sparar dessutom ofta på miljön
Garnera med hyvlad ostoch dill. Ställ huvudet i en ugnsform och gnid in det med smöret. Skölj blomkålen och skär bort den nedre delen av roten samt gröna blad
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.