Krämig chokladpaj med knaprig botten (no-bake, Raw)
Betygsätt receptet!
Ditt betyg
Snittbetyg 00 röster
Ingredienser
Pajbotten
175 gr
Valnötter
8 st
Färska dadlar, urkärnade
1 tsk
Malen kanel
En liten nypa Oraffinerat havssalt
Fyllning
0,5 dl
Kokosolja
85 gram
Mörk choklad (70-85%)
2 dl
Kokosgrädde (vi använder Garants)
8 st
Färska dadlar, urkärnade
0,5 tsk
Vaniljpulver
Beskrivning
Underbart krämig chokladpaj som går enkelt och snabbt att göra då den inte behöver bakas i ugnen. Den är fri från gluten, raffinerat socker, mejerier och även nötter om vissa anpassningar. Kan även göras vegansk för den som önskar. Dessutom kan den enkelt dubblas i storlek om du vill göra till många gäster.
Anpassningar
Raw: Välj raw nötter, choklad m.m.
Nötfritt: Byt ut valnötter mot rostade pumpafrön eller solrosfrön istället. Det kan eventuellt även passa bra med havregryn med mängden behöver nog ökas.
Tål inte valnötter: För dig som inte tål valnötter kan byta ut mot mandel, cashew eller hasselnötter istället.
Mjölkfritt: Välj mjölkfri choklad såsom Kokoschoklad 54% kakao eller välj en riktigt mörk choklad på minst 70% kakao.
Tål/gillar inte kokos: Använd vanlig grädde istället för kokosgrädde och byt ut kokosolja mot ghee eller kokosolja utan smak.
Vegansk: Välj vegansk choklad som den ovan eller exempelvis denna Hampachoklad med 70% kakao.
Utan raffinerat socker: Välj en choklad med exempelvis kokossocker såsom Kokoschoklad eller välj en mörk choklad med 60-85% kakao.
Smaksättningar: Använd en choklad med smaksättning, exempelvis med Mintsmak, eller tillsätt egen smaksättning såsom lakritspulver eller rivet apelsinskal för en juligare touch.
Gör så här
Pajbotten:
Börja med att mixa samtliga ingredienser till pajbotten i en matberedare till en grynig massa.
Häll över i en springform och tryck ut till en pajbotten.
Fyllning:
Smält kokosolja i en kastrull på låg värme.
Hacka chokladen och tillsätt i kokosoljan.
Rör runt så att chokladen smälter.
Tillsätt kokosgrädden och rör runt.
Häll över i en matberedare eller mixer, tillsätt urkärnade färska dadlar och vaniljpulver.
Mixa till en helt slät chokladsmet.
Häll chokladsmeten i pajformen och ställ in i kylen.
Låt stå kylt och stelna i minst 2 timmar men gärna längre.
Servera med vispad grädde eller kokosgrädde och gärna färska hallon när det är i säsong. En god hallonsås på bara uppvärmda frysta hallon är också mycket gott.
Detta recept är anpassat för en springform på 24 cm i diameter.
Glöm inte att kärna ur dadlarna!
Pajen är klar och redo för att avnjutas, antingen med glass eller vaniljsås. Krämig äppelpaj medknaprig smuldeg Äpplen4-6 äpplen beroende på storlek1 dl socker0,5 dl mjöl1-2 tsk kanel1 nypa salt50g smörSätt på ugnen på 175 grader
Superkrämig och med massa smak av choklad. Jag toppade min med cacaonibs, hackad mörk choklad och kokoschips, men massa hallon eller jordgubbar passar minst lika bra
Smaka av och garnera gärna med persilja. Ingredienser3 dl fänkål ( cirka 1/2 fänkålsstånd om det är stort)2 selleristjälkar1 avokado4 msk citronjuice4 msk vatten1/2 tsk havssaltValfritt
Receptet har jag alltså komponerat ihop själv eftersom jag nu börjat få mer och mer koll på hur olika råvaror samspelar med varandra både i konsistens och smak
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.