Krämig cheesecake med karamellsås och toffe crisp
myTaste USA
myTaste USA

Krämig cheesecake med karamellsås och toffe crisp

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • Botten
  • 7 dl Grahams kex (ca 2 paket)
  • 100 g toffe choklad i bitar ( eller så kan du använda daim)
  • En nypa salt
  • 1 dl farinsocker
  • 220 g smält smör
  • 3 dl chokladknoppar
  •  
  • Fyllning
  • 3 paket färskost
  • 2,5 dl gräddfil
  • 3,5 dl socker
  • 1 msk vanilj
  • 0,5 dl karamell topping (se recept nedan)
  • 4 ägg lätt vispade
  •  
  • Garnering
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 3 msk florsocker
  • 1 dl karamellsås
  • 1 dl toffe bitar (eller daim)
  •  
  • Hemmagjord karamellsås
  • 1 dl socker
  • 2 msk majssirap
  • 3 msk smör
  • 1,5 dl vispgrädde

Beskrivning

    Tänk er en krämig cheesecake med hemlagad karamell blandat med krispig toffe crunch och vispad grädde. Det vattnas ju i munnen bara man skriver det, ni kan ju bara tänka er hur gott det smakar...

    Vi på myTaste fullkomligt älskar kakan som kommer från bloggen Yammie's Noshery. Bloggen är inspirerad av alla tänkbara bakverk i alla smaker och former och vi kan lova att recepten lämnar ingen oberörd.

    Betyget på denna kaka av Yammie's faster var att "den är mycket godare än på The cheesecake factory" som för övrigt är en av de största bakkedjorna i USA, bättre betyg kan det ju inte bli, visst?

    Gör så här:

    Botten:

    1) Förvärm ugnen till 150 grader.

    2) Lägg ihop alla ingredisenserna utom chokladen, blanda väl och tryck sedan ut fyllningen i botten på en springform.

    3) Strö över med chokladknopparna. Baka i ca fem minuter eller tills chokladen är smält, smeta sen ut chokladen över över en slickepott.

    4) Ställ in i frysen.

    Fyllning:

    1) Vispa färskosten, sockret och gräddfilen i några minuter tills sockret är upplöst.

    2) Tillsätt vanilj och karamellen och vispa ihop. Tillsätt ägg ett i taget och vispa tills allt är blandat.

    3) Ta ett par våta kökshandukar och vira in formen i innan du häller i smeten, detta är för att kakan gräddas jämnare.

    4) Grädda kakan i ugnen i 1 timme och 20 minuter. När den är klar kommer den fortfarande att vara lös i mitten.

    5) Stäng av ugnen och låt kakan vara kvar men låt luckan stå öppen ca 3 cm och lämna den där i ca 30 minuter så kakan svalnar långsamt.

    6) Ta ut kakan från ugnen och låt svalna i ca 30 minuter. Kyl sedan i kylskåp i 6 timmar eller över natten.

    Garnering:

    1) Vispa grädden och sockret i en kyld skål tills det är styva toppar.

    2) Kombinera karamellsåsen och 1 dl toffe bitar (eller daim) på toppen av den kylda kakan och smeta ut.

    3) Spritsa grädde längs kanten och garnera med ännu mer toffe bitar (eller daim) på kakan.

    Hemmagjord karamellsås:

    1) Blanda socker och sirap i en panna.

    2) Koka på medium värme, rör om ibland med en gummispatel. När det är karamellfärgat, tillsätt smöret och rör om tills smöret smälts.

    3) Tillsätt grädden och rör om tills den är kombinerad.

    4) Ta tillbaka det till värmen om du får klumpar och rör om det tills de är upplösta.

    Förvara i kylskåpet om det inte används direkt!

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.