Koka det perfekta ägget
patriksvensson
patriksvensson

Koka det perfekta ägget

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • Valfritt antal ägg
  • 1 nypa salt

Beskrivning

    Koka upp vatten.

    Lägg försiktigt i äggen med hjälp av en sked.
    Vattnet ska täcka äggen.

    Låt koka i prick 6 minuter så blir de perfekt krämiga. Föredrar du löskokta ställer du klockan på 3,5 minuter och vill du ha gulan helt hård låter du äggen koka i 9 minuter.

    Plocka upp äggen och lägg dem i en skål med kallt vatten.

    Koktider:
    3 minuter
    Både vitan och gulan är lös. Passar bra till emulsioner och dressingar, till exempel Nobisdressing.

    4 minuter
    Lös gula, något fastare vita. Rätt koktid för att servera ägget på eller i pasta som blir härligt krämig.

    5 minuter
    Gulan fortfarande rinnig, men vitan har börjat bli fastare i sin konsistens. Koktid för ett perfekt löskokt ägg.

    6 minuter
    Äggulan börjar koagulera i kanterna men är fortfarande mycket krämig. Fast vita.

    7 minuter
    Krämig gula som börjar bli fast och en helt fast vita. Precis mitt emellan löskokt och hårdkokt.

    8 minuter
    Något fastare äggula. Passar bra till sallader och krämiga, men fasta ägghalvor.

    9 minuter
    Fast vita och gula. Nu börjar äggen närma sig hårdkokta. Ultimata koktiden för att hacka ner i till exempel grabbröra och gubbröra. Också perfekt ägg koktid för ägghalvor.

    10 minuter
    Ljusgul gula. Mycket nära helt hårdkokt.

    11 minuter
    Gulan har börjat få ett vitt, grynigt utseende. Rejält hårdkokt. Efter 11 minuter börjar äggulorna få en grön kant och blir gryniga och torra. De blir tråkiga i både utseende och smak och brukar skämtsamt kallas militärägg.

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.