Kladdkakssandwich med vaniljglass – utan glassmaskin
Betygsätt receptet!
Ditt betyg
Snittbetyg 00 röster
Ingredienser
Ingredienser
150 g
smör
3
ägg
3 dl
strösocker
1,5 dl
vetemjöl (90 g)
30 g
kakao (0,75 dl)
0,5 msk
vaniljsocker
1 krm
salt
Vaniljglass
5 dl
grädde
1 burk
kondenserad mjölk, sötad
1-2 tsk
vaniljpasta (eller vaniljsocker/vaniljextrakt eller ca 1 krm vaniljpulver)
Beskrivning
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader och lägg ett bakplåtspapper i en form med måtten 25×30 (låt bakplåtspappret sticka upp längs kanterna).
Smält smöret i en kastrull och dra åt sidan för att svalna.
Rör försiktigt ihop ägg och socker (vispa inte).
Blanda de torra ingredienserna i en separat skål och sikta sedan ned i ägg- & sockerblandningen. Blanda försiktigt med en ballongvisp tills du har en jämn och klumpfri smet.
Häll upp hälften av smeten i formen (jag vägde min smet och delade sedan på två för att veta exakt mängd så att det blir så jämt som möjligt). Bred ut smeten jämt över pappret, det blir ett ganska tunt lager så försök att få det jämt. Spara resten av smeten till nästa omgång.
Grädda i mitten av ugnen i ca 5-7 minuter, kladdkakan är färdig när den precis har ”stannat” i mitten. Ta ut och låt svalna i några minuter, lyft sedan ut bakplåtspappret med kladdkakan över till ett galler och låt svalna helt.
Lägg i ett nytt bakplåtspapper i formen och häll upp resten av smeten. Grädda i ugnen, ta sedan ut och låt svalna. När båda kladdkakorna har svalnat så lägger du in de i frysen (de ska fortfarande vara på bakplåtspappret) i minst 1,5 timme.
Innan du tar ut kladdkakorna ur frysen så gör du glassen. Vispa grädden till mjuka toppar och häll sedan i burken med kondenserad mjölk samt vaniljpastan. Fortsätt vispa lite till så att allt är ordentligt blandat.
Ta ut ena bakplåtspappret med kladdkakan och lägg i samma form som du gräddade kladdkakorna i (25×30). Häll på glassmeten och ställ in i frysen igen i ca 1 timme så att ytan på glassen hinner stelna en aning. Ta då ut andra kladdkakan från frysen, lossa den från bakplåtspappret och lägg ovanpå glassen försiktigt. Ställ in i frysen i igen och låt den vara där i minst 6 timmar innan du tar ut och skär upp i lagom stora bitar. Förvara dina sandwich i frysen och sedan är det bara att gå till frysen när du blir glassugen!
Nu fick jag ett infall och bara tog med den utan att tänka mer på det. Handlade igår efter jobbet och ner i kassen åkte en pytteliten (snygg) burk med vaniljpulver
I min ‘nya’ lägenhet har vi det så lyxigt att det finns en helt vanlig frys med tre lådor, och eftersom min flatmate inte ens fyller sin egen låda, så kan jag ju fylla de andra två, så nu kan jag göra glass
Vår dotter uppskattar glassen hon med. Det kanske inte har undgått någon men jag köpte en glassmaskin för ett tag sen och har experimenterat lite för att göra en god vaniljglass
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur den (använder du inte vaniljstång, kan du hoppa över att värma upp grädden och direkt börja med att vispa äggulorna)
Hemmagjord vaniljglass smakar verkligen mycket godare än köpt och så enkel som den är att göra så ska jag från och med nu se till att jag alltid har en låda i frysen
Smula digestive i en form med löstagbar botten. Till skillnad från många andra cheesecakes så var den inte så där hård och frysaktig utan fluffig och mjukglassig
Mat och lite annat | Mat, lite inredning och annat
När flaket varit ute ur ugnen några minuter, och svalnat och stelnat en aning men fortfarande är elastiskt, kan ,man til och med skära ut rundlar ur det med en vass kniv
Dagen efter häller du smeten i en glassmaskin, och följer tillverkarens instruktioner. Att servera färska bär medvaniljglass är en klassiker som min farmor ofta bjöd mig på som barn
Nu har jag prövat mig på vaniljglass och till och med sonen som är skeptisk mot lchf gillade den. Sedan vänder du försiktigt dessa två ihop tills det blandats och häller i en plastburk med lock och in i frysen
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.