Killevipp tårta  Victorias provkök
catrineyngbro
catrineyngbro

Killevipp tårta Victorias provkök

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • Marängbottnar 2 st
  • 3 äggvitor
  • 2 dl strösocker
  • 1/4 tsk ättika
  • 1/2 tsk vaniljsocker
  •  
  • Fyllning
  • 2 – 2 1/2 dl grädde
  • 1 tsk vaniljsocker
  •  
  • Chokladkräm
  • 200 g rumsvarmt smör
  • 1 msk starkt kaffe
  • 2 msk kokande vatten
  • 2 msk kakao
  • 1 1/2 msk vaniljsocker
  • 6 bitar

Beskrivning

    Gör så här:
    Sätt ugnen på 100 grader.
    Vispa ihop äggvitor till ett hårt fast skum.Vispa sedan ner strösocker (lite lite i taget är viktigt). Vispa till sist ner ättika och vaniljsocker.
    Smeten ska vara riktigt fluffig, fast och sitta kvar i bunken när du vänder den.
    Forma marängsmeten till två runda bottnar som är ca 2 cm höga och 15-17cm. Jag ritade 2 cirklar på bakplåtspappret. Tog en lagom stor tallrik som form. Klutta ut lika mycket maräng i båda cirklarna och bredde ut marängsmeten så jämt jag kunde. Gör gärna kanterna släta. Sätt in i ugnen ca 1 1/2 timma. Kolla till dem ibland. Stäng sedan av ugnen och låt ugnen svalna med marängbottnarna i.

    Vispa grädden fast och tillsätt vaniljsocker. Fördela ut grädden mellan de två bottnarna.

    Vispa ihop alla ingredienserna till chokladkrämen med en elvisp, sikta kakao och vaniljsocker om det är lite klumpar i. Vispa med elvisp tills du har en fin och slät chokladkräm. Bred krämen tårtan och även på sidorna. Var försiktig på sidorna så grädden inte blandas för mycket med chokladkrämen, den ska inte vara utanför marängbottnarna. Toppa med riven choklad och kanske lite påskägg om du vill lyxa till det lite extra inför påsken.

    Ät på direkten eller förvara i kylen. Har du den i kylen så ställ fram den lite innan servering så chokladkrämen mjuknar, eftersom det är smör i så stelnar den till men mjuknar rätt snabbt i rumstemperatur.

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.