Kalkonbröstfile med vitvinssås
kjaellgren
kjaellgren

Kalkonbröstfile med vitvinssås

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 500 gram Kalkonbröstfile
  • 1 äpple
  • 1 citron
  • 1 msk salvia
  • 1 msk timjan
  • 1 liten gul lök
  • 1 stjälk selleri
  • 1 vitlöksklyfta
  • Salta och peppar
  • Sås
  • 1 lök
  • 1 morot
  • 1 lagerblad
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk smör o rapsolja
  • 1 1/2 dl vitt vin
  • 1 dl vatten
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • 2 msk maizenamjöl
  • 1 1/2 msk kycklingfond
  • Skyn från kalkonen
  • Salt och peppar

Beskrivning

    Sätt ugnen på 125˚
    Lägg Kalkonbröstfilen i en smord ugnsform.
    Dela äpplet, stjälksellerin, löken, vitlöksklyftan och citronen i bitar och lägg runtom kalkonen. Krydda med salvian, timjan, salt och peppar.
    Sätt in en termometer mitt i köttet och stek i ugnen tills temperaturen är 70˚. Låt köttet vila inlindat i folie i ca 30 minuter.
    Gör såsen under tiden.
    Bryn löken och moroten . Tillsätt lagerbladet och timjan. Tillsätt vinet, vattnet, matlagningsgrädden, kycklingfonden och skyn. Koka ihop och rör ner maizenamjölet utrört i lite vatten.

    Detta recept kan även göras på hel kalkon. Då fylls kalkonen med grönsakerna och resten läggs runt om. Pensla kalkonen med smält smör och stek den långt ner i ugnen tills temperaturen är 80˚ inne vid låret. Tar tid i 125˚ men det blir mycket saftigt och mört vid lågtemperaturstekning. Såsmängden måste förstås dubblas eller mer.

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.