Underbart matig köttfärspaj som mättar en hel familj, men du kan också dela i portionsbitar och fixa veckans jobbluncher. Pajen är godast ljummen.
Pajbotten
1,75 dl
(85 g) mandelmjöl
4 msk
sesamfrön
4 msk
kokosmjöl
1 msk
fiberhusk
1 tsk
bakpulver
1 kryddmått
salt
3 msk
olivolja eller rapsolja
1
ägg
4 msk
vatten
Kesotäcke
225 g
keso
200 g
riven ost
Köttfärsfyllning
½ (55
g) gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta,
finhackad
2 msk
smör eller olivolja
550 g
nötfärs
1 msk
torkad oregano eller torkad basilika
salt och peppar
4 msk
tomatpuré, röd pesto eller ajvar relish
1,25 dl
vatten
Beskrivning
Börja med att tillaga köttfärsröran.
Stek lök och vitlök i olja på medelvärme tills löken är mjuk och fått lite färg. Lägg i köttfärsen och bryn vidare.
Salta och peppra och rör i örtkryddan.
Tillsätt tomatpuré, pesto eller ajvar relish – ta vad du har hemma.
Tillsätt vattnet.
Sänk värmen och låt puttra i minst 20 minuter medan du gör pajdegen.
Sätt ugnen på 175 grader.
Mixa alla ingredienser till pajdegen i en matberedare några minuter tills degen blir som en boll.
Har du ingen mixer går det lika bra att blanda ihop degen för hand med en gaffel.
Kläm fast en bit bakplåtspapper i en springform (24–26 cm i diameter) och smörj botten och kanter med lite olja eller smör.
Bred ut degen i formen.
Använd en slickepott eller väloljade fingrar.
Förgrädda pajbottnen i 10–15 minuter.
Ta ur den ur ugnen och lägg i köttet.
Blanda keso och ost och bred över.
Grädda i 30–40 minuter i nedre delen av ugnen eller tills pajen fått fin färg. Servera med en härlig grönsallad och dressing.
Denna pajen kom till på ett liknande sätt en gång - köttfärspaj efterfrågades, och sen hade jag lite broccoli som jag inte riktigt hade någon plan för, så det fick göra köttfärsen sällskap i pajskalet
Häromdan pratade jag med Flacken och frågade lite om pajen, och han berättade att det egentligen är en helt vanlig köttfärspaj men att hemligheten är att använda extra ost
Servera med en sallad och en klick creme fraiche för bästa smak. Här kommer en riktigt god och smakrik köttfärspaj, passar lika bra till lunch som middag
Hetta upp stekpanna med smöret, fräs tomatpurén. Krydda upp med salt o svartpeppar efter smak. min om det börjar se bränt ut så täck med ett foliepapper
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.