Riv eller hacka löken riktigt fint och lägg i en bunke. Tillsätt övriga ingredienser till färsen och blanda väl.
Rulla färsen med blöta händer till köttbullar som väger cirka 30 gram/styck. Bryn i stekpanna eller i ugnen om du vill slippa oset. Sätt i så fall ugnen på 200 grader och bred ut smöret i en långpanna. Tillaga köttbullarna i ugnen i cirka 20–30 minuter, beroende på storlek, och skaka om då och då så de blir brynta runt om.
Gräddsås
Koka upp grädde och färskost i en kastrull och häll i stekskyn från köttbullarna.
Spä eventuellt ut såsen med ett par matskedar vatten om du vill ha en rinnigare sås.
Tillsätt eventuellt lite soja, den är mest till för färgens skull.
Sänk värmen och låt såsen puttra några minuter eller tills önskvärd konsistens.
Smaka eventuellt av med salt och peppar.
Blomkål och lingon
Koka blomkålsbuketterna i rikligt med lättsaltat vatten tills de är lagom mjuka.
Stompa med en rejäl träslev eller gaffel vid servering.
Mosa lingonen med en gaffel, tillsätt eventuellt lite sötning.
Rulla köttbullarna för hand eller fyll en spritspåse och spritsa ut små köttbullar. Stek i smör tills de är brynta runtom, skaka runt pannan ett par gånger så håller sig köttbullarna runda
Servera köttbullarnamed den kokta potatisen, såsen, lingonenoch haricots vertsen. Sen kan man självklart förenkla och byta ut potatisen i köttbullarna mot ströbröd och strunta i att steka löken och nu provade jag med kalvfärs men både nöt och bland funkar lika bra
Servera köttbullarnamedgräddsås, kokt potatis, inlagd gurka och ev lingonsylt. Forma små runda köttbullarmed oljade händer och lägg dem på ett smörpapper
Vanligtvis serveras det med potatis ochlingonsylt. Jag blandade köttbullarnaoch såsen med pasta vilket betyder att stärkelsen i pastan reder såsen krämig
Smaka av med salt och vitpeppar, och servera till köttbullarnamed potatis, sallad ochlingonsylt. Forma små runda köttbullarmed oljade händer och lägg dem på ett smörpapper
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.