Köttbullar med gräddsås och lingon
ingelamlandberg
ingelamlandberg

Köttbullar med gräddsås och lingon

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 5 1 röster

Ingredienser

  • 4 port
  • Köttbullar
  • ½ (55 g) gul lök
  • 450 g blandfärs eller nötfärs
  • 110 g färskost
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 1 krm mald kryddpeppar
  • 3 msk smör
  • Gräddsås
  • 3 dl vispgrädde
  • 55 g färskost
  • 1 msk glutenfri soja (valfritt)
  • salt och peppar, efter smak
  • Blomkål och lingon
  • 450 g blomkål
  • 2 dl lingon (valfritt)

Beskrivning

    Köttbullar

    Riv eller hacka löken riktigt fint och lägg i en bunke. Tillsätt övriga ingredienser till färsen och blanda väl.

    Rulla färsen med blöta händer till köttbullar som väger cirka 30 gram/styck. Bryn i stekpanna eller i ugnen om du vill slippa oset. Sätt i så fall ugnen på 200 grader och bred ut smöret i en långpanna. Tillaga köttbullarna i ugnen i cirka 20–30 minuter, beroende på storlek, och skaka om då och då så de blir brynta runt om.

    Gräddsås
    Koka upp grädde och färskost i en kastrull och häll i stekskyn från köttbullarna.

    Spä eventuellt ut såsen med ett par matskedar vatten om du vill ha en rinnigare sås.

    Tillsätt eventuellt lite soja, den är mest till för färgens skull.

    Sänk värmen och låt såsen puttra några minuter eller tills önskvärd konsistens.

    Smaka eventuellt av med salt och peppar.

    Blomkål och lingon
    Koka blomkålsbuketterna i rikligt med lättsaltat vatten tills de är lagom mjuka.

    Stompa med en rejäl träslev eller gaffel vid servering.

    Mosa lingonen med en gaffel, tillsätt eventuellt lite sötning.

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.