Jul Kalkon med rostade potatisar
alecco
alecco

Jul Kalkon med rostade potatisar

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 1 Kalkon
  • Smörblandning
  • 200 gr smör
  • 2 stjälkar Salvia
  • 1 msk Timjan
  • salt och peppar
  • 1/2 tsk riven muskotnöt
  • Kalkon fyllning
  • 1 finhackad lök
  • 150 gr blandfärs
  • 100 gr ströbröd/ brödsmulor
  • Salt och peppar
  • 1/2 tsk riven muskotnöt
  • 2 stjälkar hackad färsk salvia
  • Riven citronskal från 1 citron
  • 1 paket bacon
  • 1 Clementin
  • Tillbehör
  • 3-4 st Morötter
  • 2 Selleristjälkar
  • 2 stjälkar Rosmarin
  • 3 lagerblad
  • Salt och Peppar
  • Kalkon sås
  • Kalkon spad
  • 2 tsk mjöl
  • 2 tsk sylt
  • 1 dl vitt vin
  • 5 dl köttbuljong
  • 2 stjärn anis
  • Rostade Potatisar
  • Potatis (gärna mjölig)
  • Ankfett
  • oliv olja
  • smör
  • 1. Rosmarin, vinäger, olivolja och vitlök
  • 2. Timjan vitlök och lagerblad
  • 3. Salvia, vitlök, clementinskal.

Beskrivning

    1. Ta ut kalkonen ca 2 1/2 timme innan den ska grillas.
    Sätt ugnen på högsta värme innan den ska gräddas.

    2. Blanda rumstempererat smör, finhackad rosmarin från 1 stjälk, salt, peppar och riven muskot.

    3. Gnid in kalkonen med smör blandningen. Gärna mellan skinn och kött också. Använd baksidan av en sked försiktigt för att lossa skinnet från köttet.

    4. Blanda ingredienserna till fyllningen och fyll kalkonen i halshålet. Fyll inte hela kalkonen utan se till att det kan cirkulera luft inne i kalkonen. Lägg två clementin halvor innanför öppningen och stäng kalkonen med rosmarin stjälkar.

    5. Lägg kalkonen på en plåt tillsammans med lök, morötter, selleri och lagerblad.

    6. Sänk värmen till 180 graden när kalkonen sätts in i ugnen. Grädda ca 35 min/kg. Den ska ha en temperatur på ca 70 grader.

    7. Låt den vila i ca 2 timmar under folietäcke innan servering.

    Kalkonsås
    1. Använd fettet från kalkonen och häll det i en kastrull.

    2. Rör ner 2 tsk mjöl.

    3. Rör ner sylt, vin och buljong, stjärnanis och låt sjuda på låg värme i ca 30 min.

    4. Häll över en sil och ta bort ev skum och klumpar.

    Rostade potatisar
    1. Koka potatisarna ca 10 min.

    2. Häll dom i en stor metallsil och kasta runt dom för att rugga upp ytan.

    3. Lägg dom i en långpanna med Olivolja, smör och lite ankfett.

    4. Grädda dom i ca 30 min på 190 grader.

    5. Ta ut dom och tryck försiktigt på varje potatis och ös över fett från pannan.

    Krydda dom med valfri kryddblandning och grädda ca 25 min till.

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.