Innertemperatur lax

Glöm exakta tidsangivelser för hur lång tid det tar för fisken att bli genomstekt. Vill du ha din lax perfekt gäller det i stället att titta på innertemperaturen.

salmalax laxrullar laxpaket laxpytt laxsida sesamlax citronlax limelax laxlåda laxbakelse

Så får du rätt innertemperatur på lax


Ugnsbakad lax eller en god stekt laxfilé är perfekt både som vardagsmat och till finmiddagen. Men finns det något tristare än fisk som stekts för länge eller har legat inne för länge i ugnen och blivit torr?

Alla ugnar är lite olika och variabler som storleken på fisken och temperaturen när du lägger in den i ugnen eller i stekpannan påverkar hur lång tid det tar för laxen att bli genomstekt eller färdigkokt. Därför fungerar det sällan att följa exakta tidsangivelser i recept. Skaffa istället en bra digital stektermometer som visar den exakta innertemperaturen på laxen.

Vad ska det då vara för innertemperatur på lax? Det är faktiskt en smakfråga. Vill du ha en genomkokt lax ska den ha en innertemperatur på mellan 50 och 55 grader, men många tycker att laxen blir mer mjäll och saftig redan vid 48 grader. Prova dig fram till vad just du tycker är godast!

Stick alltid in termometern i den tjockaste delen av laxen för att se att laxbiten har rätt innertemperatur.

Toppanvändare i innertemperatur lax

Visa alla toppanvändare

Senaste recepten för innertemperatur lax