Recept på god och festlig mandeltårta. Husets mandeltårta passar dig som är van i köket. Du gör den från grunden med bland annat mandel, socker och ägg. Fyll tårtan med en utsökt smörkräm och garnera med mandel.
125 g
skållad sötmandel (125 g motsvarar ca 2 dl)
100 g
socker (100 g motsvarar ca 1 1/4 dl)
4
äggvitor
Smörkräm
4
äggulor
1 dl
grädde
125 g
socker (125 g motsvarar ca 1 1/2 dl)
125 g
smör
Garnering
1/2 dl
rostad, flagad mandel
Beskrivning
Sätt ugnen på 175°C.
Mal mandeln i en matberedare/mixer eller i en mandelkvarn. Blanda med socker. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Vänd ner i mandelsockret.
Forma 2 lika stora bottnar, ca 28 cm i diameter (för 8 port), på en plåt med lätt smörat bakplåtspapper.
Grädda i 15-20 minuter (grädda bottnarna var för sig om du inte har en varmluftsugn). Dra bort pappret från bottnarna. Låt bottnarna svalna på galler och stå någon timme så att de torkar något.
Öppna timer: 15 minuter
Smörkräm: Blanda samtliga ingredienser till smörkrämen utom smöret i en kastrull. Värm på svag värme under kraftig omrörning. När de första kokbubblorna visar sig, rör i smöret. Låt kallna.
Bre smörkräm på en botten. Lägg på den andra och bre smörkräm runt hela tårtan.
Rosta den flagade mandeln i en het panna och garnera med den.
Tårtan kan frysas. Tina den i så fall i ca 10 minuter före servering. Den kan serveras med glass eller vispad grädde. Hallonsås kan också vara gott till.
Ingredienser Portioner. 8 125 g skållad sötmandel (125 g motsvarar ca 2 dl) 100 g socker (100 g motsvarar ca 1 1/4 dl) 4 äggvitor Smörkräm 4 äggulor 1 dl grädde 125 g socker (125 g motsvarar ca 1 1/2 dl) 125 g smör Garnering 1/2 dl rostad, flagad mandel Lägg till i inköpslistan Kupongen är laddad iMat 20 % rabatt Oatly 2,5 dl Mer info Ladda kupong
Rör ägg och socker. Mal mandeln och blanda i bakpulver och mjöl. Rör ner i smeten och häll i en rund form med löstagbar botten, som är smörad och bröad
Den här mandeltårtan är rena rama dessertdrömmen med supertrion rabarber, fläder och jordgubbar. Dessutom är den glutenfri och lätt att göra, mandelmjölet är en botten som ger en mazarinliknande smak, gott och somrigt till middagsbordet eller kafferepet
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.