Husets mandeltårta
ingelamlandberg
ingelamlandberg

Husets mandeltårta

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • Källa ica.se
  • Över 60 min
  • 8 ingredienser
  • Avancerad
  • Recept på god och festlig mandeltårta. Husets mandeltårta passar dig som är van i köket. Du gör den från grunden med bland annat mandel, socker och ägg. Fyll tårtan med en utsökt smörkräm och garnera med mandel.
  • 125 g skållad sötmandel (125 g motsvarar ca 2 dl)
  • 100 g socker (100 g motsvarar ca 1 1/4 dl)
  • 4 äggvitor
  • Smörkräm
  • 4 äggulor
  • 1 dl grädde
  • 125 g socker (125 g motsvarar ca 1 1/2 dl)
  • 125 g smör
  • Garnering
  • 1/2 dl rostad, flagad mandel

Beskrivning

    Sätt ugnen på 175°C.

    Mal mandeln i en matberedare/mixer eller i en mandelkvarn. Blanda med socker. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Vänd ner i mandelsockret.

    Forma 2 lika stora bottnar, ca 28 cm i diameter (för 8 port), på en plåt med lätt smörat bakplåtspapper.

    Grädda i 15-20 minuter (grädda bottnarna var för sig om du inte har en varmluftsugn). Dra bort pappret från bottnarna. Låt bottnarna svalna på galler och stå någon timme så att de torkar något.
    Öppna timer: 15 minuter

    Smörkräm: Blanda samtliga ingredienser till smörkrämen utom smöret i en kastrull. Värm på svag värme under kraftig omrörning. När de första kokbubblorna visar sig, rör i smöret. Låt kallna.

    Bre smörkräm på en botten. Lägg på den andra och bre smörkräm runt hela tårtan.

    Rosta den flagade mandeln i en het panna och garnera med den.

    Tårtan kan frysas. Tina den i så fall i ca 10 minuter före servering. Den kan serveras med glass eller vispad grädde. Hallonsås kan också vara gott till.

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.