Helstekt kalkon
kjaellgren
kjaellgren

Helstekt kalkon

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 1 kalkon 3,5 - 4,5 kg
  • Fyllning
  • 2 gula lökar hackade
  • 1 äpple hackat
  • 1,5 msk salt
  • 1 msk salvia
  • 1 msk timjan
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 tsk nymald svartpeppar
  • 75 gram smör ( lite att steka fyllningen i och resten hyvlas över kalkonen)
  • 1 hackad gul lök
  • 1 hackat äpple
  • 2 grovhackade morötter
  • 2 dl vatten till långpannan + 2 msk kycklingfond
  • Sås
  • 1 lök hackad
  • 2 hackade morötter
  • 6-7 champinjoner
  • Ev inkråm fr kalkonen
  • 2 msk smör
  • 2 lagerblad
  • 10-12 svarpepparkorn
  • 6 dl vatten
  • 3 msk kycklingfond
  • 2 msk soja
  • 3 msk whisky eller portvin
  • 2 msk svart vinbärsgelé
  • Skyn fr långpannan
  • 3-4 dl grädde
  • 6 msk vetemjöl

Beskrivning

    Sätt ugnen på 125 grader.
    Fräs fyllningen i lite av smöret och fyll kalkonen. Använd en del av saltet och pepparn till fyllningen och gnid in resten på utsidan av kalkonen.
    Lägg kalkonen i en långpanna och hyvlaöver resten av smöret.
    Slå 2 dl vatten, 2 msk kycklingfond och 2 hackade morötter , 1 hackat äpple och 1 hackad lök runt kalkonen.
    Sätt köttermometern där kalkonen är som tjockast. Bakom lårbenet men inte i själva benet.
    Sätt in kalkonen i ugnen. Ös då och då. Det tar ca 60 min per kilo. När kalkonen är 72 grader ta ut den ur ugnen och låt den vila i 30 minuter inrullad i folie.
    En 4 kilos kalkon tar ca 4 timmar.

    Såsen
    Fräs lök och morötter i smöret tillsätt alla ingredienser utom skyn, mjölet och grädden.
    Koka under lock i 40 minuter.
    När kalkonen vilar slutförs såskoket genom att göra en redning på grädden och mjölet. Häll skyn i en kastrull och tillsätt sedan grädd-mjölblandningen och slutligen så mycket av den kokta buljongen som behövs för att såsen ska smaka gott.
    Servera med hasselbackspotatis, kokta morötter, kokta haricots verts, gröna ärtor och rödkål.

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.