Grava din egen lax med 17 olika smaksättningar
ingelamlandberg
ingelamlandberg

Grava din egen lax med 17 olika smaksättningar

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • Kryddblandning beräknad till 1 kg färsk lax. Använd mittbiten vid tillagning av mindre mängd lax och justera kryddorna därefter.
  • Till alla smaker om inget annat anges
  • 2-3 msk salt
  • 4 msk socker
  • Klassisk
  • 1 -2 msk grovmalen/stött vitpeppar
  • 3 dl grovhackad dill (kan minskas om så vill men vi älskar dill)
  • Klassisk special
  • 1 tsk grovmalen/stött vitpeppar
  • 1 tsk citronpeppar
  • 1 tsk vitlökspeppar
  • 1 krm cayennepeppar
  • 3 dl grovhackad dill (kan minskas om så vill men vi älskar dill)
  • 2 msk grovmalen/stött rosépeppar
  • 3 dl grovhackad dill
  • Lime och chili
  • 1 -2 msk grovmalen/stött vitpeppar
  • 2 limefrukter rivet skal från båda och saft från 1
  • 1 röd chilifrukt finhackad
  • Saffran
  • 1 -2 tsk grovmalen/stött vitpeppar
  • 1 påse saffran (eller 2 för mycket saffranssmak)
  • 1 knippa dill
  • Lime
  • 1 lime rivet skal och saft
  • 1 citron rivet skal och saft
  • 2 tsk grovmalen/stött vitpeppar
  • Ingefära 2 smaksätt
  • 2 msk riven ingefära
  • eller
  • 1 msk citronpeppar
  • 1 msk ingefära
  • 1 dl finhackad dill
  • Apelsin
  • 2 apelsiner skal och saft
  • 1 knippe dill
  • Rosmarin
  • Finhackad rosmarin
  • 1 msk honung
  • Pepparrot och dill
  • 2 msk riven pepparrot
  • 1 dl finhackad dill
  • Senap och dill
  • 1 msk senapspulver
  • 1 dl finhackad dill
  • Enbär
  • 2 msk krossade enbärfinrivet skal från
  • 1 citron rivet skal
  • Paprika
  • 2 msk paprika
  • 1 st apelsin rivet skal
  • Rödbeta
  • 1 -2 rödbetor finrivna
  • 1 -2 tsk grovmalen/stött vitpeppar eller svartpeppar
  • Lingon
  • 1/2 dl lingon frysta eller färska, mosade
  • Alkohol
  • 2 msk gin, whisky, calvados, rom, vodka, brännvin eller valfri sprit

Beskrivning

    Livsmedelsverket rekommenderar att man fryser all vildfångad fisk som ska ätas rå. Detta för att eventuella parasiter ska dö. Frys laxen i minst tre dygn i -18°C för att eventuella parasiter inte ska finnas kvar. Den parasit som riskerar att finnas i laxen heter Anisakis, spiralmask. Den finns i salta vatten och kan ge magsjuka om man får i sig den. Men genom att antingen frysa fisken eller hetta upp den till 55-60°C i minste 1 minut dör parasiten.. Sedan är den bara att grava och äta.



    Fjälla fisken om den inte är fjällad men behåll skinnet.
    Skär några snitt i skinnet så att kryddorna kan tränga in på undersidan.
    Dra bort eventuella ben med en pincett.
    Torka av fisken med hushållspapper.
    Dela laxen i två lika stora delar på tvären.
    Lägg laxen med skinnet ner i en stor plastpåse eller på plastfilm.
    Blanda alla torra kryddor.
    Gnid in laxen med blandningen.
    Strö resten över köttsidan.
    Pressa fruktsaft eller alkohol över laxen.
    Fördela örter och skal över den ena laxbiten.
    Lägg ihop laxbitarna köttsida mot köttsida skavfötters.
    Förslut plastpåsen eller packetera laxen i plastfilmen.
    Lägg i en form.
    Lägg gärna en tyngd på fisken (t ex ytterligare en form med tunga burkar eller tetror, en mortel eller liknande.
    Låt fisken grava i kylen i 2–3 dygn. Tjockare lax behöver längre tid. Vänd på fisken 1-2 gånger om dagen.


    Rekommenderad hållbarhet är 1 vecka i kylskåp och 3 månader i frys.

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.