Livsmedelsverket rekommenderar att man fryser all vildfångad fisk som ska ätas rå. Detta för att eventuella parasiter ska dö. Frys laxen i minst tre dygn i -18°C för att eventuella parasiter inte ska finnas kvar. Den parasit som riskerar att finnas i laxen heter Anisakis, spiralmask. Den finns i salta vatten och kan ge magsjuka om man får i sig den. Men genom att antingen frysa fisken eller hetta upp den till 55-60°C i minste 1 minut dör parasiten.. Sedan är den bara att grava och äta.
Fjälla fisken om den inte är fjällad men behåll skinnet.
Skär några snitt i skinnet så att kryddorna kan tränga in på undersidan.
Dra bort eventuella ben med en pincett.
Torka av fisken med hushållspapper.
Dela laxen i två lika stora delar på tvären.
Lägg laxen med skinnet ner i en stor plastpåse eller på plastfilm.
Blanda alla torra kryddor.
Gnid in laxen med blandningen.
Strö resten över köttsidan.
Pressa fruktsaft eller alkohol över laxen.
Fördela örter och skal över den ena laxbiten.
Lägg ihop laxbitarna köttsida mot köttsida skavfötters.
Förslut plastpåsen eller packetera laxen i plastfilmen.
Lägg i en form.
Lägg gärna en tyngd på fisken (t ex ytterligare en form med tunga burkar eller tetror, en mortel eller liknande.
Låt fisken grava i kylen i 2–3 dygn. Tjockare lax behöver längre tid. Vänd på fisken 1-2 gånger om dagen.
Rekommenderad hållbarhet är 1 vecka i kylskåp och 3 månader i frys.
Detta år gjorde vi tre olikalaxpatéer, med vaniljsmak, med dillsmak och med chilismak. Lägg köttsida mot köttsida med all ev resterande salt/socker/dill blandning emellan
Jag gav ju er lite tips på olikasmaksättningar för gravadlax i ett tidigare inlägg, idag gjorde jag en klassiskt gravadlax, dvs med smaksättningen vitpeppar och dill
Lägg ihop laxfiléernamed köttsidorna mot varandra och tjock del mot tunn del. Fast det är gott till lunch med ett kokt ägg också, eller i pastasåsen, eller som förrättssnurra med god fyllning
Jag gravar helst själv och brukar prova olika kryddningar. Var noga med att frysa laxen i tre dygn innan du gravar den om du inte använder min favorit, Salmalaxen som klarar av att ätas rå direkt
Slutresultatet serverade olika jag medolika av smaksättningarna på julbordet på jobbet, som förrätt tillsammans med polarna och idag på lite lussemingel
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.