Grönkålssallad med tranbär
ingelamlandberg
ingelamlandberg

Grönkålssallad med tranbär

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 6 port
  • 75 g grönkål, hackad
  • 1 kryddmått salt
  • 3 msk olivolja
  • 3 msk majonnäs
  • 3 msk apelsinjuice
  • 1 msk apelsinzest
  • ½ (55 g) rödlök, skivad
  • 40 g färska eller frysta tranbär
  • 50 ml pumpakärnor, rostade och saltade

Beskrivning

    Blanda grönkålen med 1/3 av olivoljan och salt i en stor skål. Använd dina händer för att massera in oljan och saltet i kålen. Sätt åt sidan.

    Vispa ihop ingredienserna till dressingen (majonnäs, olivolja, apelsinjuice och zest) i en liten skål.

    Ca 5–10 minuter innan servering blandar du i rödlök, tranbär och pumpakärnor i grönkålen. Häll över dressingen och blanda ihop ordentligt.

    Tips
    Dressingen går att variera i all onändlighet; byt ut apelsinen mot citron och lite balsamvinäger.

    Det går fint att byta ut pumpakärnorna mot pekannötter.

    Gillar du inte grönkål? Byt ut den mot färsk spenat eller andra gröna blad.

    Det går utmärkt att byta ut tranbären mot granatäppelkärnor.

    Generella tips för läckra grönkålssallader

    Hacka grönkålen i mindre bitar så blir det enklare att äta salladen.
    Släng inte stjälken, den funkar bra att använda i soppor eller god att steka.
    Massera alltid in olivolja och salt i grönkålen innan du blandar den med dressing. Oljan mjukar upp kålen lite, tar bort besk smak och gör den ännu godare.
    Häll över dressingen 5–10 minuter innan servering så smakerna hinner utvecklas ordentligt.

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.