Gotlandsbröd
kjaellgren
kjaellgren

Gotlandsbröd

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • På kvällen
  • Mata surdegen med 1,5-2 dl rågmjöl och ung lika mkt vatten om du väljer att baka med surdeg. Annars förbereder du bara skållningen.
  • Skållning
  • 14 gram mald pomerans
  • 2 tsk stött anis
  • 2 tsk stött fänkål
  • 2 tsk stött kummin
  • 150 gram rågmjöl
  • 3 dl kokhett vatten
  • På förmiddagen
  • 10 gram jäst (mindre mängd med surdeg, jag hade 7 gram)
  • Ev surdeg
  • 3 dl naturell youghurt
  • 3 dl kallt vatten
  • 1,5 dl brödsirap
  • 3 tsk salt
  • 900 - 950 gram rågsikt

Beskrivning

    På kvällen
    Starta surdegen på rågmjöl och vatten enligt ovan.
    Skållningen
    Häll mjöl och kryddor i degblandarskålen tillsätt det kokheta vattnet. Plasta och låt stå på köksbänken till nästa dag.

    Nästa dag
    Rör ut jästen i lite av vattnet. Tillsätt jäst, surdeg, sirap, salt, vatten, youghurt till skållningen. Starta maskinen och tillsätt mjölet efterhand. Arbeta degen smidig i 8-10 minuter. Beroendepå hur tjock eller tunn youghurten är kan mjölkmängden variera.
    Ställ degen att jäsa. Utan surdeg ska jästen jäsa i 6-8 timmar i rumstemperatur.
    Jag hade surdeg och jäst och min deg var klar efter cirka 3 timmar.
    Ta upp degen och forma 2 bröd. Lägg på plåt med bakplåtspapper och jäs i en timme. Under tiden värms ugnen upp till 250˚ (varmluft 240˚).
    Sätt in bröden och sänk till 210˚ (varmluft 180˚)
    Grädda i 45 minuter. Vänd bröden och fortsätt grädda i 10-15 minuter.

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.