Pajskal:
Häll av, skölj och låt kikärterna rinna av väl.
Mixa till ett fint mjöl.
Tillsätt kikärter, olja och salt.
Mixa till en slät deg.
Tryck ut degen i en smord form, cirka 24 cm i diameter.
Se till att bottnen inte blir alltför tunn.
Forma aluminiumfolie till ett band och fodra pajkanten på insidan så att degkanten hålls uppe.
Kyl formen i cirka 30 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Grädda pajskalet i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter.
Låt svalna något innan pajskalet fylls och gräddas.
Fyllning:
Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg betorna på en plåt.
Baka i mitten av ugnen i cirka 45 minuter eller tills de är mjuka (de kan bakas samtidigt med pajskalet).
Låt svalna något och skala dem.
Dela betorna på mitten.
Höj värmen till 225 grader.
Lägg hälften av betorna, löken och grönkålen i pajskalet.
Vispa ihop yoghurt, ägg, honung, ost, rosmarin, salt och peppar i en bunke. Häll smeten i pajskalet.
Lägg på resten av betorna, lök och stick ner några grönkålsblad.
Smula över fetaosten.
Grädda i mitten av ugnen i 20–25 minuter eller tills pajen fått fin färg.
Denna gången valde jag att banda den kalla quinoan med spenat, fetaostoch majs. Denna gång valde jag att servera dem enkelt, med en yoghurtsås och en tomatsallad
Glutenfritt olivbröd med timjan, rosmarinoch oliver. Det är inte helt enkelt att baka glutenfritt bröd men med detta recept är det svårt att misslyckas
½ paket fetaost. Hittade detta recept på supergott bröd, passar perfekt om du ska servera en gryta, eller ät dom bara som dom är med lite smör på, kanske till kvälls teet25 gr jäst2½ dl vatten2 msk rapsolja1 tsk timjan½ tsk salt½ dl kesella5½ dl mjölmix med fibrer½ rödlök½ paket fetaost (75 gr)6 st svarta oliver (urkärnade)2 msk hackade soltorkade tomaterGÖR SÅ HÄR. Hacka löken och tomaternaSkiva olivernaTärna fetaostenSmula jästen i bunkeVärm vattnet och oljan till fingervarmtHäll det sedan i bunken med jästen, rör om så jästen löser sigTillsätt timjan - salt - kesellaBlanda välTillsätt mjölmixen och blanda, gärna med elvispen(degen är väldigt kletig men så ska den vara)Blanda sedan i rödlöken - hackade tomaterna - oliverna - tärnad fetaostBlanda ihopSkeda upp degen i 10 bullformar (stora bullformar)Jäs under bakduk i 45 minSätt under tiden på ugnen 225 graderGrädda brödet i mitten av ugnen ca 10 minPensla det färdiga brödet med vattenLåt svalna på galler under bakdukSedan är det bara att njuta, antingen tillsoppa eller en god köttgryta, eller ät den som den är, ljummen med lite smör på
Den glutenfria cannelonin är gjord av majs och kommer från Senza Glutine, och den fyllde jag med en röra av grönkål ochfetaost, innan en smakrik tomatröra och lite mer fetaostoch grädde fick kröna skapelsen
Jag har gjort flanet två gånger, och ena gången behövde jag inget vatten, medan jag den andra gången var tvungen tillsätta lite vatten för att degen skulle gå ihop
Igår åt vi laxpaj med spenat ochfetaost här hemma. Egentligen är det inte så mycket jobb heller, mer än att det tar tid för den att bli klar i ugnen Med planering funkar det fint och dessutom smakar det himla gott med paj i matlåda
Det är något riktigt, riktigt svulligt i kombinationen med pasta, fetaost, soltorkade tomater och en så där riktigt krämig sås som man bara får när man kombinerar tomat med grädde eller crême fraichè
Börja med pajskalet. Smula ner fetaosten i slutet när fyllningen är klar. Jag har varit så sugen på att göra en paj länge nu, så ikväll tog jag tag i saken och lyckades göra en paj som blev helt underbar
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.