FRANSK CHOKLADTÅRTA MED CHOKLADGANACHE, VANILJKRÄM & CASHEWNÖTTER
Betygsätt receptet!
Ditt betyg
Snittbetyg 00 röster
Ingredienser
Botten
150 g
smör
100 mörk
choklad
2 msk
kakao
4
ägg
1 ½ dl
strösocker
1 nypa
salt
1 ¾ dl
vetemjöl
Vaniljkräm
3
äggulor
½ dl
vispgrädde
½ dl
strösocker
2 tsk
vaniljsocker
100 g
smör
Chokladganache
90 g
mörk choklad
¾ dl
vispgrädde
Garnering
1 –2
msk cashewnötter eller annan valfri nötsort, grovhackade
10 g
mörk choklad, hyvlad eller hackad
Beskrivning
GÖR SÅ HÄR
1. Botten: Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull och stäng av värmen. Tillsätt chokladen, bruten i bitar och kakao. Rör om tills chokladen smält. Låt blandningen svalna något. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Tillsätt salt, mjöl och chokladblandningen. Rör ihop till en slät smet.
2. Häll smeten i en form, 18–20 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper i botten och smorda och bröade kanter. Grädda kakan mitt i ugnen i 35–40 min. Låt den kallna helt i formen.
3. Vaniljsmörkräm: Blanda äggulor, grädde, socker och vaniljsocker i en kastrull. Låt smeten sjuda under ständig omrörning tills den tjocknar. Stäng av värmen och tillsätt smöret när smeten tjocknat. Vispa till en jämn smet. Kyl ner krämen i kylskåpet.
4. Montering: Dela chokladbottnen på mitten. Bred ut vaniljsmörkrämen ovanpå de båda bottnarna och lägg dem ovanpå varandra. Ställ kakan i frysen en stund så att krämen stelnar.
5. Chokladganache: Smält chokladen över vattenbad och blanda den med grädden. Rör ihop allt till en slät smet. Låt den tjockna lite grann.
6. Spackla tårtan med chokladganachen. Strö över nötter och choklad. Låt ganachen stelna i kylen.
Den här tårtan innehöll min favorit kladdkaka eller franskchokladtårta som det så fint heter då det är massor av smält choklad i dem istället för kakao
Servera gärna med vispad grädde smaksatt med lite konjak eller likör. 150 g choklad med apelsinsmak. Smält blockchokladen och matfettet i en kastrull på svag värme
En lite lyxigare chokladkaka med tryffeltäcke. Var noga med att använda en riktigt god mörk choklad. Hacka chokladen till tryffeln grovt och värm den tillsammans med grädden i en kastrull
En franskchokladtårtamed pluppfluff samt rom och vaniljinkokta päron. Rör samman allt med mjölet. Jag fick päron av min svärmor som jag skar i fyrkanter och kokade upp i en sockerlag med vanilj och rom
Världen blir alltid lite ljusare med lite choklad. Servera med vispgrädde och färska bär. Rör i cirka 100 gram av chokladen så att den smälter samman med smöret
Vispa ägg och socker pösigt med en elvisp och blanda det med den smälta chokladen. Eftersom det är lite mjöl i smeten så sjunker tårtan lätt ihop, därför är det bäst att låta den svalna i formen med botten uppåt ovanpå en ugnsplåt
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.