FRANSK CHOKLADTÅRTA MED CHOKLADGANACHE, VANILJKRÄM & CASHEWNÖTTER
catrineyngbro
catrineyngbro

FRANSK CHOKLADTÅRTA MED CHOKLADGANACHE, VANILJKRÄM & CASHEWNÖTTER

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • Botten
  • 150 g smör
  • 100 mörk choklad
  • 2 msk kakao
  • 4 ägg
  • 1 ½ dl strösocker
  • 1 nypa salt
  • 1 ¾ dl vetemjöl
  • Vaniljkräm
  • 3 äggulor
  • ½ dl vispgrädde
  • ½ dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 100 g smör
  • Chokladganache
  • 90 g mörk choklad
  • ¾ dl vispgrädde
  • Garnering
  • 1 –2 msk cashewnötter eller annan valfri nötsort, grovhackade
  • 10 g mörk choklad, hyvlad eller hackad

Beskrivning

    GÖR SÅ HÄR

    1. Botten: Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull och stäng av värmen. Tillsätt chokladen, bruten i bitar och kakao. Rör om tills chokladen smält. Låt blandningen svalna något. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Tillsätt salt, mjöl och chokladblandningen. Rör ihop till en slät smet.

    2. Häll smeten i en form, 18–20 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper i botten och smorda och bröade kanter. Grädda kakan mitt i ugnen i 35–40 min. Låt den kallna helt i formen.

    3. Vaniljsmörkräm: Blanda äggulor, grädde, socker och vaniljsocker i en kastrull. Låt smeten sjuda under ständig omrörning tills den tjocknar. Stäng av värmen och tillsätt smöret när smeten tjocknat. Vispa till en jämn smet. Kyl ner krämen i kylskåpet.

    4. Montering: Dela chokladbottnen på mitten. Bred ut vaniljsmörkrämen ovanpå de båda bottnarna och lägg dem ovanpå varandra. Ställ kakan i frysen en stund så att krämen stelnar.

    5. Chokladganache: Smält chokladen över vattenbad och blanda den med grädden. Rör ihop allt till en slät smet. Låt den tjockna lite grann.

    6. Spackla tårtan med chokladganachen. Strö över nötter och choklad. Låt ganachen stelna i kylen.

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.