Vitlöks- och rosmarindoftande olivbröd som bakas i långpanna. Skär eller bryt det i bitar och servera det nybakat som tillbehör.
FOTO: FREDRIK SANDIN CARLSSON
Ingredienser
7 dl
vetemjöl
25 g
jäst
3 dl
vatten
1 tsk
salt
1 msk
olivolja
svarta oliver
färsk rosmarin
2 st
vitlöksklyftor
flingsalt
3 msk
olivolja
Beskrivning
Antal portioner:
Förberedelsetid: 20 min
Tillagningstid: 15 min
Färdigt på: 110 min
Tips Perfekt till buffén. Går bra att frysa.
Gör så här
1. Smula ner jästen i en bunke. Ljumma vattnet till 37 grader (fingervarmt), häll lite av det över jästen och rör om tills det löst sig.
2. Tillsätt resten av vattnet, salt, olja och vetemjöl och arbeta degen smidig. Degen ska vara ganska lös. Jäs under duk i cirka 40 minuter.
3. Tryck ut degen i en oljad långpanna och låt jäsa ytterligare 35 minuter. Sätt under tiden ugnen på 225 grader.
4. Tryck hål med fingertopparna i degen och strö över oliverna, rosmarinen och den skivade vitlöken. Salta och stänk över olivolja.
5. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.
Focaccia med körsbärstomater och basilika. Rosmarinfocaccia. Oliv- och fänkålsfocaccia. Rödlöksfocaccia. 11 sats focacciadeg (se grundrecept). 1Grundrecept focaccia 25 g färsk jäst, 1/2 pkt 3 dl ljummet vatten 0,5 dl olivolja 2 msk honung 1 msk flingsalt 7 dl vetemjöl special Olivolja och flingsalt till plåten och utbakning. 1Focaccia med körsbärstomater och basilika 1 sats focacciadeg (se grundrecept) 250 g körsbärstomater på kvist 250 g gula cocktailtomater 1 kruka färsk basilika Olivolja och flingsalt till plåten och utbakning. 1Rosmarinfocaccia 1 sats focacciadeg (se grundrecept) 4 kvistar färsk rosmarin Olivolja och flingsalt till plåten och utbakning. 1Oliv- och fänkålsfocaccia 1 sats focacciadeg (se grundrecept) 200 g svarta oliver 2 msk fänkålsfrön. 1Rödlöksfocaccia 1 sats focacciadeg (se grundrecept) 3 rödlökar Olivolja och flingsalt till plåten och utbakningFocaccia, grundrecept
Focaccia är ett klassiskt italienskt bröd som kommer från Ligurien där vi var i somras bland annat och vandrade mellan byarna i Cinque Terra, men man kan faktiskt äta det lite överallt och även förstås hemma
Sist vi var hos syrran, så hade hon bakat focaccia med soltorkade tomater, fetaost och färska örter. Ikväll har vi bjudit hem min sambos syster och hennes underbara 1 månaders baby Tova och då bakade jag en plåt med focaccia
Focaccian går att variera den i det oändliga med olika toppingar. Har du på klassik focaccia topping, som tomat, rödlök eller rosmarin så får du ett riktigt gott italienskt bröd
Smula ner jästen i en degbunke. Späd med ljummen mjölk och vatten och rör om så att jästen löser sig. Till sätt olja, salt och de båda mjölsorterna och arbeta ihop till en smidig, men ganska lös deg
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.