SENAPSCRÈME:
Skär gräslöken fint. Blanda créme fraiche, gräslök och senap i en skål. Smaka av med salt och peppar. Låt stå svalt tills servering.
FLÄSKLÄGG:
Lägg fläskläggen i en rymlig kastrull och täck med vatten. Koka upp och låt koka ett par minuter. Skär löken och 1 morot i grova bitar. Tag upp fläskläggen och skölj av det hastigt i kallt vatten. Häll ut kokvattnet och rengör kastrullen. Lägg åter i fläskläggen i kastrullen och täck med nytt vatten. Tillsätt lök och morot. Låt koka upp och tillsätt sedan lagerblad, timjan, 15 kryddpepparkorn, 5 vitpepparkorn och nejlikorna. Låt koka minst 1.5 timmar eller tills köttet släpper från benet. Ta upp fläskläggen, låt svalna och skiva upp det. Sila buljongen och spara till rotmoset.
ROTMOS:
Skala och skär potatis, kålrot och morötter i grova bitar. Lägg kålrot och morötter i en kastrull och fyll på med buljongen från fläskläggen så det täcker. Tillsätt 5 kryddpepparkorn och 5 vitpepparkorn. Koka upp och låt koka i 20 min. Tillsätt potatis och koka ytterligare 15 minuter. Späd med vatten vid behov. Häll sedan av buljongen men spara ett par dl. Vispa potatis, morötter och kålrot tillsammans med smör och tillsätt den sparade buljongen tills det fått önskad konstisens. Smaka av med salt och peppar.
fläskläggmed ben. Täck med kallt vatten och lägg i kryddor och lök. Det ska vara nästan lika mycket vätska efteråt så fyll på med vatten om det kokar ner
Lägg upp rotmosetochfläsklägget på en tallrik och servera rikligt med senap till. Lägg ner fläsklägget i en stor kastrull och täck med vatten, tillsätt lagerbladen, gul lök med kryddnejlika, skivad morot och några vitpepparkorn
Långkokta fläsklägg. Rotmosmed bönor. Koka upp vatten med äppelcidervinäger, socker och salt. Tunnskiva gurkan med kniv, på mandolin eller med en osthyvel
Ta sedan upp fläskläggenoch låt dem svalna, men spara spadet – det ska användas till rotmoset. Skär bort fettet ifrån fläskläggen, ta ram köttet och lägg det i en serveringsskål
Häll av vattnet och mosa med potatisstöt. Skala och klyfta löken. rimmat fläsklägg. Rotmos. Tillsätt smör och späd med kokspad från köttet till lagom konsistens
Servera det grillade fläskläggetmed purén, spetskål, såsen från buljongen och tillbehören. Fläsklägg. Före servering lägg kålen i en stor stek panna och glacera med grädde, salta och peppra
Koka med köttet så blir det varmt ochrotmoset får mer smak. Tillsätt kokspad mot slutet - ca en liter - och mosa med vätskan till den konsistens du vill ha det
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.