Fläsklägg med rotmos och senapscréme
Lundins Mat
Lundins Mat

Fläsklägg med rotmos och senapscréme

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 1 fläsklägg
  • 1 gul lök
  • 1 kålrot
  • 4 morötter
  • 5 potatis
  • 25 gr smör
  • 5 lagerblad
  • 2 tsk torkad timjan
  • 20 kryddpepparkorn
  • 10 vitpepparkorn
  • 5 kryddnejlikor
  • 1 dl créme fraiche
  • 1 knippe gräslök
  • 3 tsk svensk senap
  • Salt och peppar

Beskrivning

    SENAPSCRÈME:
    Skär gräslöken fint. Blanda créme fraiche, gräslök och senap i en skål. Smaka av med salt och peppar. Låt stå svalt tills servering.

    FLÄSKLÄGG:
    Lägg fläskläggen i en rymlig kastrull och täck med vatten. Koka upp och låt koka ett par minuter. Skär löken och 1 morot i grova bitar. Tag upp fläskläggen och skölj av det hastigt i kallt vatten. Häll ut kokvattnet och rengör kastrullen. Lägg åter i fläskläggen i kastrullen och täck med nytt vatten. Tillsätt lök och morot. Låt koka upp och tillsätt sedan lagerblad, timjan, 15 kryddpepparkorn, 5 vitpepparkorn och nejlikorna. Låt koka minst 1.5 timmar eller tills köttet släpper från benet. Ta upp fläskläggen, låt svalna och skiva upp det. Sila buljongen och spara till rotmoset.

    ROTMOS:
    Skala och skär potatis, kålrot och morötter i grova bitar. Lägg kålrot och morötter i en kastrull och fyll på med buljongen från fläskläggen så det täcker. Tillsätt 5 kryddpepparkorn och 5 vitpepparkorn. Koka upp och låt koka i 20 min. Tillsätt potatis och koka ytterligare 15 minuter. Späd med vatten vid behov. Häll sedan av buljongen men spara ett par dl. Vispa potatis, morötter och kålrot tillsammans med smör och tillsätt den sparade buljongen tills det fått önskad konstisens. Smaka av med salt och peppar.

    Värm fläsket och servera.

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.